Zöldség sóban

A vegeta és a zöldség só között az a különbség, hogy még az elsőhöz hozzá adunk lestyánt addig az utóbbiból kihagyjuk. Nézzük a zöldség só receptjét:
- 1000 g sárgarépa
- 750 g fehérrépa
- 250 g zeller
- 250 g karalábé
- 250 g húsos paprika (lehet zöld, lehet kápia, lehet pritamin)
- 250 g vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 marék petrezselyem
- 1 marék zellerzöld
Só – a zöldségek minden tisztán mért kilójához 20 deka
A zöldségeket ledaráljuk, vagy lereszeljük, a zöldfűszereket apróra vágjuk.
Egy nagy edényben a sóval jól összekeverjük, picit állni hagyjuk.
Kifertőtlenített üvegekbe szorosan betömködjük, és az zöldségek által engedett lét is rámerjük.
Légmentesen lezárjuk.
Főzésnél figyeljünk arra, hogy ha a sós zöldségkeveréket használunk, vegyük figyelembe a keverék sótartalmát.