Zöldség alaplé

Ma már igazolt, hogy a nagymama zöldség levese bizony gyógyhatású.
- 3 sárgarépa
- 3 fehérrépa
- 3 vöröshagyma
- 3 szárzeller, vagy egy kis zellergumó
- 1 zellergumó
- 1 édesköménygumó (elhagyható)
- 1-2 káposztalevél vagy kelkáposztalevél
- 1 babérlevél
- 7 szem bors
- 3 szem koriandermag
- 1 csokor petrezselyem (vagy elég a vastag szára is, a levélből készülhet fűszervaj)
- 3 liter víz
- 3 evőkanál olaj
A hagymákat félbevágjuk, a többi zöldséget nagyobb darabra vágjuk.
Felmelegítjük az olajat.
A vöröshagymákat a vágott felükkel lefelé az olajban megkaramellizáljuk, és mellédobjuk a sárgarépa-darabokat.
Felengedjük vízzel, és beletesszük a többi zöldséget.
Nagyon lassan főzzük 3 órán át.
Szűrjük le. Az alaplé egy hétig a hűtőben eltartható. Kisebb tartókban le is fagyasztható.