Zöldcsütörtök

Zöldcsütörtök

Ha tetszett a cikk osszd meg!

2021-ban április 1.

A húsvét előtti nagyhét csütörtöki napját hívják így. Ezen a napon az Utolsó vacsorára, és Jézus elfogására emlékszik a katolikus egyház.

Az utolsó vacsorán Jézus összegyűlt tanítványaival, hogy az egyiptomi szabadulás emlékére széder esti lakomát tartson. Jézus megmosta a tanítványok lábát. Az esti mise az utolsó vacsora emlékmiséje.

A templomokban az oltárokról eltávolítanak minden díszt. Ezt nevezik oltárfosztásnak, a Szent Ostyát őrző tabernákulumot is eltávolítják az oltárról és általában a templomban kialakított szent sírhoz viszik, amit ott őriznek egészen a nagyszombati feltámadási miséig. Ezek után még a virágokat, terítőket is eltávolítják, és az oltárt is lemossák. Utána már csak egy gyertya éghet. Nyitranagykériben ezt oltárrablásnak nevezik.

A harangok Rómába mennek, szombat estig nem harangoznak. A harangozást egyéb zaj-keltéssel, például kereplőkkel helyettesítik. Van, ahol azt mondják, hogy a harangok megsüketülnek – a glória után elnémulnak a harangok, orgonák, csengők.

Ezen a napon tartják a krizma-misét, ahol a püspök olajat szentel 12 áldozópap és 7 szerpap közreműködésével. Ezzel az olajjal az év során keresztelnek, bérmálnak és ezzel adják fel az utolsó kenetet is. A krizma olívaolaj és balzsam (illóolajos gyanta) keveréke.

Ezen a napon zöld ételeket ettek, mint csalánfőzelék, spenót, brokkoli, sóska, zöldsaláták tavaszi virágokkal (ibolya, körömvirág, pitypanglevél stb.)

Egyes helyeken ezen a napon már tilos volt takarítani, és mosni is, mert ahány csepp vizet kiöntöttek, annyi bolha költözött be a házba a hiedelem szerint.

Az otthonokban még a tüzet is kioltották, hogy ne pattogjon és teljes legyen a sötétség.

Szatmárban úgy tartják, hogy zöldcsütörtök (nagycsütörtök) kincslátó nap: ilyenkor megnyílnak a kincset rejtő pincék, és mindenki hozzáférhet.

Gyomán ezen a hajnalon a temetőben egy sírra kell ülni, tükörbe kell nézni, és ha abban lángot pillant meg a bátor kincskereső, akkor abban az évben kincset fog találni.

Bátán e napot csonkacsütörtöknek nevezik.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .