Yule – a Napisten újjászületésének kelta ünnepe

Yule – a Napisten újjászületésének kelta ünnepe

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A leghosszabb éjszaka után a fény újjászületik, és napról napra erősödik. A téli napforduló éjszakáját „Anya Éjszakájának” nevezik, (a nyári napforduló az „Apa Éjszakája”, ahol is legrövidebb az éjszaka, és leghosszabb a nappali órák száma), ekkor kezdődik a Yuletide, ami 12 éjszakán át tart (december 20-31.)  Ez a 12 éj mutatja a 12 hónap, tehát az év elmúlását.

Maga a Yule szó jelentése kerék, ami az élet örök körforgására utal. Ez a szó a káldeusoknál „kisded”, „kisgyermek” jelentéssel bírt.

Az ünnep növényei a babér, a tömjén, a fagyöngy, a tölgy, a fenyő, a zsálya, a sárga cédrus. Szertartásokhoz illatos olajokat, füstölőket használtak: fenyő, cédrus, fahéj, szegfűszeg illattal. Étkei fűszeres italok (sör, bor) gyömbértea, gyümölcsök (alma, citrusfélék) szegfűszeggel megtűzdelve, sütve. Ajtóikat magyalkoszorúval, az udvaron álló örökzöldeket (ezüstfenyőt, magyalbokrot, ciprusféléket) arany és piros gömbökkel (Nap-szimbólumokkal) díszítették. A kandallóban, tűztérben az úgynevezett Yula-tuskó parázslott, ami általában tiszafa volt – ez a fa a druidák titkos fa-ábécéjének utolsó betűje volt, a napév utolsó hónapjának neve és fája, így a halálnak volt a jelképe. Erről az izzó tuskóról lobbantották fel az újjászületett tüzet-fényt. (A druida fa-ábécé első betűje az ezüstfenyő, a születés jelképe, az A, mint Ailm.)

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!1 thought on “Yule – a Napisten újjászületésének kelta ünnepe”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .