Vince

Vince

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Vincék január 22-én ünneplik névnapjukat.

Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljen a pince.

„Ha szépen fénylik és megcsordul Vince

borral telik meg a pince,

gabonával pajta, csűr

Mihály majd édes bort szűr.

Ködös Vince, üres pince,

ha csepeg-csorog,

kevés lesz a borod.”

Vincét 304-ben, Valenciában vetették hite miatt börtönbe, majd hite miatt mártírhalált halt. Neve, Vincentinus – győzedelmest jelent. Neve arra utal, hogy a tél vége felé járunk, a tél, a fagy legyőzésével már a tavaszt készíti elő:

„Vince, ki a borok szentje:

a telet tanítja rendre.

Mint a borok a hideget,

Vince úgy győzi le a telet.

Neve és nem kapcsolódik a szőlőtermesztéshez, és a borkészítéshez sem, valószínűleg csak a hangzása alapján választották – vin, vine, vino, vini, wine –  a vigneroni szőlőhegyek patrónusának. Idővel a német és francia vincellérek és borkereskedő védőszentje is ő lett. A borkereskedők szerint a szent neve, Vin-Cent jelentése százszoros bor, vagy százannyi bor, (ami egy kereskedő szempontjából nem elhanyagolható.)A pesti ferencesek misekönyvébe 1498 körül kézzel írott bejegyzés került: „Vincenti festo si sol radyatur memor est/Tunc praepara vas, quita vitis fert tibi uvas. (Ha Vince napján a nap süt, ne felejtsd el: Készítsd az edényeket, mert szőlőt hoz vesszeje. Fordította Marton J.)

1799-be Kalendárium szerint „Ha szent Vintze napja fénylik, azt mondják a boros gazdák, hogy meg-telik a pintze, és sok jó bort várhatni”.

 

Bár a bő termést elősegítették mágikus praktikákkal: ezen napon a gazdák bő borfogyasztással segítették elő a bő termést, a gazdák meglátogatták egymást a pincékben is, megkóstolták a bort, áldomást ittak, sok helyen még borbálokat is rendeztek, hiszen benne vagyunk a farsangban. A borrendek az új tagokat ezen a napon veszik fel tagjaik közé.

Itt van például a Csongrádi Szt. Vince borrend Vince napi köszöntője:

„ha megcsordul Vince, megtelik a pince

Régi igazság ez. Igaz-e, jó Vince?

Most, hogy ünnepeljük névnapodon Vincét,

Telj meg áldással Te, s csorduljon meg pincéd!”

Somló-hegyen gömböcöt is akasztanak a tőkére, általában a sor végére, hogy olyan nagy szemű legyen a termés, és egy szál kolbászt is, hogy a fürtök olyan hosszúak legyenek. Borral is megöntözik a tőke tövét, hogy ha most iszik a tőke, jó lesz a termés.

„Borvidéki ember nem tart otthon nagyobb mennyiségű bort, hiszen termelésének éppen abban rejlik egyik fő varázsa, hogy érete kell menni. A högy felé ballagva kivetkezik mindennapjainak szürkeségéből, gondjaiból, amúgy megoldhatatlannak tetsző kényszereiből. Maga megett hagyja a házakat, irigyeit, ellenségeit, mizseráló feleségét, s mire megforgatja a tanya ajtajának zárjában a nagy kulcsot, felszabadult emberré válik.” – idézet egy régi kalendáriumból.

Sok helyen papokat is hívtak a szőlőbe, aki megáldotta a tőkéket, Isten áldását kérte a jó termésre. A szentelés történhetett szentel vízzel, de borral is.

Érdekes még az a szokás is, hogy húshagyó kedden az asszonyok felkereshették a borospincéket, és asszonyfarsangot tartottak késő éjszakáig a pincékben. (Ez a Balaton-felvidékre jellemző.)

Sárospatak mellett létezik Szentvincehegy, ami Szemicére rövidült a nép ajkán. 1238-ban a szőlők között dominikánus klastrom állott.

A vincevessző egy levágott szőlővessző. Ezt a vesszőt vízbe tették, és ha sok rügy hajtott ki, akkor bőséges termésre számítottak, ha nem, akkor szomjazás volt várható a gazdák szerint. (Nagyon hasonlít a Borbála-ágra – a gyümölcsfa vesszeje helyett szőlővesszőt tesznek vízbe.)

Topolya környékiek szerint (Bács m.) az ereszről lógó jégcsapok hossza mutatja, mekkora lesz a kukoricacsövek hossza. Vagy éppen a kender hossza.

A mediterránumban, az olasz, francia borvidékeken már javában folyik a szőlőtőkék metszése is: Évszázados tapasztalat, hogy a fák, bokrok nedvkeringése most indul be.

Jó tanács: Vígan egyél és mulasd az esztendő elejét, de Vincére és Pálra jól vigyázz!!!

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .