Vid napja

Vid napja

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Vid bapja június 15.

Magyarul Szent Vitus napja. Szent Vid a 14 segítő szent egyike, névünnepét már törölték a katolikus naptárból.

Nevének eredete homályos, eredhet az ógermán Wido, az angol Guy névből. Eredeztetik még a szlávok egykor főistenének, Szvatovit-nak a nevéből is, akinek ünnepét a nyári napfordulókor tartották. Magyarázzák még nevének eredetét a latin vitis, szőlőtő szóból is, így csatlakozik a többi szőlős-boros szenthez (Orbán, Medárd, Antal). Ugyanis Szvatovit kezében ivókürt volt, amiből soha nem fogyott ki a bor.

Vitust a vitustánc ellen védő szentnek tartották. A vitus-tánc, magyarul nyavalyatörés, egy idegbetegség, ami az arc és a test izmainak heves rángatózásával jár, ami messziről úgy tűnik, mintha a beteg táncolna. A középkorban járványszerűen terjedő táncos őrület volt, ami általában a nyári napforduló tűz-ünnepe körül tört ki. Kezdetben a táncot azért kezdték, hogy a jövő évben jó egészségnek örvendjenek. Ez a tánc fajult őrjöngéssé.

Nyárkezdő napnak számít, egyenes rámutatója a nyárnak, negyvenes nap, tehát a ma tapasztalt időjárás negyven napig kitart.

Göcsejben azt tartják, hogy Vid napján a rákok kijönnek a folyók partjára, hiszen küszöbön áll a Rák hava.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .