Vega húsleves
Nem húsleves, mert nincs benne hús. Viszont nem is egyszerű zöldségleves, mert ízében a klasszikus húslevessel összekeverhető.
Hozzávalók:
- 1 közepes főzőtök kikapart belseje, a magok, és néhány szelet tök
- 2 közepes sárgarépa
- 2 közepes fehérrépa
- 1 kis cikk kelkáposzta, vagy 1-2 levél
- 1 kis zeller, vagy zellerlevél
- 1 kis karalábé
- 1 zöldpaprika
- 1 kis paradicsom
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 3-4 szem koriandermag
- só, bors
Az egyszerű elkészítési módja az, hogy ha mindent alaposan megtisztítunk, és hideg vízben odatesszük főni. Akkor kész, ha a zöldségek megpuhulnak. Ebben az esetben a levesben a magok benne maradnak, illetve a mag körüli szivacsos rész darabkái is a levesben úszkálnak. Ilyenkor kiszedhetjük a főtt zöldségeket, és a levest leszűrjük.
Picit macerásabb, de megéri, ha a petrezselyem szárát, a tök kikapart belsejét és néhány szelet tököt feltesszük főni a sóval, borssal, koriandermaggal. Főzzük egy jó fél órát, majd szűrjük le, és a leszűrt töklébe tegyük bele a megtisztított zöldségeket, és így főzzük készre a levest.