Vajaja

Vajaja

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Vajaja, vaj alja, vajolaj, vajzsír, sült vaj, jászvaj. Ghí.

A friss tej felszínén képződő tejszínből (ritkábban tejfölből) mechanikus eljárással (általában köpüléssel, vagy keveréssel) elválasztják a tejzsírt az írótól. Az így kinyert tejzsírt összegyűjtik, formázzák (gömb, kocka, tömb). A friss vaj eltarthatósága kicsi, könnyen avasodik, ezért a vajat vagy frissen kell felhasználni, vagy tartósítani kell. A vaj tartósítása minden nép körében ismert eljárás volt. Az egyik módszer a vaj sózása volt. A másik módszer a tartósítás-tisztítás volt, mely során a vajból kiforralták a vizet és a kicsapódó tejfehérjét, így a kapott olaj akár évekig is eltartható, akár hűtés nélkül is.

Az így nyert vajolajat Indiában és Nepálban ghínek hívják, és a jómód, a gazdagság szimbóluma.

Afrikában smen, szemne néven ismerik.

A tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a tiszta vajolaj +15 fokon akár 2,5 évig is eltartható. Nincs benne laktóz, nincs benne adalékanyag és tartósítószert sem tartalmaz. A laktózmentessége miatt használhatják ételallergiások is. Ha sütésre használjuk, magasabb hőfokon sem ég meg és nem habzik. Mivel már nem tartalmaz tejfehérjét, tejallergiások is fogyaszthatják.

Természetes A vitamint (segíti a látás élességét), D vitamint (erősíti a csontokat) és E vitamint (egészségessé teszi a bőrt, hajat, körmöt) tartalmaz. 65 %-ban tartalmaz telített, 25 %-ban egyszeresen telítetlen és 5 %-ban többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavakat (omega-3, és omega-6). Tartalmaz linolsavat is, ami gátolja a rákos sejtek növekedését.

Kutatások bebizonyították, hogy csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést és a felszívódást. Tisztítja a májat és az epevezetéket. Keni az ízületeket és test-szerte gyulladáscsökkentő. Csökkenti a testzsírt, növeli a sovány izomtömeget.

Az ayurvéda szerint a test és az elme koordinátora, segíti az agyműködést, javítja a memóriát.

Víz-túlsúlynál segíti a salakok kiürítését, ezáltal súlyvesztést okoz, a szövetek kikönnyülnek.

Szél-túlsúlynál a száraz minőséget megolajozza, a túlmozgást lenyugtatja.

Tűz-túlsúlynál a máj és epe tisztítása révén a gyulladásokat képes felszámolni, megnyugtatni.

Ayurvédikus gyógyszerek gyakori összetevője. Használják masszázshoz – gyakran kurkumával keverve –, kozmetikai szerekhez és panchakarmához.

A magyar népi gyógyászat szerint a 30 éves tisztított vaj minden betegséget meggyógyít.

A körömvirágot is vajolajban sütötték ki, így nyerték az általános gyulladáscsökkentő, bőrápoló krémet.

Készítése:

A régiek a tűzhely szélére tették és ott nagyon lassan elkezdték melegíteni. A melegítéskor fehér hab jelenik, meg, amit le kell szedni. A vajolaj akkor kész, ha pattogó hangot ad, már nem jön fel több fehér hab, a színe aranysárgára változott és teljesen átlátszó. Ekkor le kell szűrni. Lefedni viszont csak akkor szabad, ha már a vajolaj kihűlt. A leszedett habot sem dobták ki. Vagy krémként bőrre kenték, vagy süteménybe keverték, vagy simán kenyérre kenve megették.

Legjobb tárolási módja üveg-, porcelán- vagy agyagedényben.

Nem csak szájhagyomány útján, anyáról lányára szállt a vajaja készítésének titka. Írásban is megjelent, N. Nagyváthy János: Magyar házi gazdaasszony című könyvében, ami Pesten jelent meg 1820-ban. Ebben a műben az elkészítés módját így olvashatjuk:

„Az olvasztás igen szemes Gazdasszony kezébe való: mert tsak kevés legyenis a megmelegítés nagyobb, mint kelletik: a Vaj kozmát kap. A ki hát tsak ugyan olvasztott Vajat akar télre meggyűjteni: az olvasztást így tegye meg: A vajas fazekat (az üveg a legjobb) botsássa madzagon felfüggesztve egy nagyobb, vízzel megtöltött edénybe: de úgy hogy a két edény egymást sehol se érje: és tegye olly gyenge tűzre, hogy a Vaj reggeltől fogva késő estvéig mindég melegedjen: a mikor a melegről el kell venni. Minekutána a Vaj melegvizes fazékban elolvadt: a Sárját le kell szedni, és minekelőtte ismét megfagyna: más tiszta edénybe elszűrni és a fenekére leszállott Vajsárját különválasztani.”

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .