Vaj

Vaj

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Általában tehéntejből készítik. Először a tejet lefölözik, lyukas kanállal leszedik a tej fölét, vagy a tej színét. (Tejfölből savanyú vaj, a tejszínből édes vaj készül.) A kapott anyagot szobahőmérsékleten köpülik. Ha szétvált a vaj az írótól, ezt leöntik, a vajat hideg vízbe teszik, hogy még több írót kivonjanak a vajból, majd pihentetik, és gyúrják. Régen a vásárokban vajnyomókban formázott vajakat árultak. Egyes tájakon keveréssel is készítenek vajat, az ehhez használatos eszközt zurbolónak hívják.

A vaj színe lehet fehér, vagy sárgásfehér, vagy sárga attól függően, hogy a tehén mennyi zöld-takarmányt fogyasztott.

Már a Biblia is említi. Ábrahám (Ter. 18,8) három férfi megvendégelésekor vajat is tett az asztalra. Szerepel még Dávid történetében is (2Sám 17,29)

Magyar nyelven először 1395-ben történik a vajról említés.

Több tudományos vizsgálat cáfolta, hogy koleszterin-növelő hatása lenne.

Hogy ismerjük fel a hamisított vajat?

Egy evőkanálba egy kis darabka vajat tegyünk, majd gáz lángja felett melegíteni kezdjük. (Óvatosan, nehogy a kanál nyele megégesse a kezünket!) Ha zajtalanul felolvad, jó minőségű a vajunk. Ha viszont serceg, és a zsírcseppek mintha szétloccsannának, akkor biztos, hogy hamisított vajjal van dolgunk.

82 % feletti zsírtartalmú vaj a márkázott vaj, ami a vajformázó edényekről kapta a nevét. (Mark).

80 %-os vaj a teavaj, a szendvics-vajak 70 %-os zsírtartalmúak.

Vajkészítményről 40 % zsírtartalomnál beszélünk.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .