Vaj készítése

Vaj készítése

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Vaj készítése:

1 liter minimum 30 % zsírtartalmú tejszínt kezdjük el habverővel a legmagasabb fokozaton keverni, amíg az edény oldalára a vaj kicsapódik. A megmaradt folyadék az író. Érdemes eltenni, és sütemény sütéséhez felhasználni.

Ugyanezt elérhetjük úgy is, hogy egy befőttesüvegbe tesszük a tejszínt, rácsavarjuk a tetejét, és elkezdjük rázni. Itt is ki fog csapódni a vaj az üveg oldalára.

A tejszín zsírosságától függően 35-45 deka vajat kapunk.

Ízesíthetjük friss, vagy szárított zöldfűszerekkel, vagy ezek keverékeivel. (Pl. bazsalikom, kakukkfű, kapor, korianderzöld, medvehagyma, menta, oregano, rozmaring, snidling, zsálya.)

Adhatunk hozzá citrusok lereszelt héját is: citromhéjat, klementinhéjat, lime haját, vagy mandarinhéjat is. Figyeljünk oda, hogy ilyen esetekben csak kezeletlen citrus-héjat használjunk! Pár csepp lé is mehet a vajhoz.

Nagyon finom lesz, ha cayenne borsot, füstölt pirospaprikát, chilit, vagy chilipasztát adunk a vajhoz.

Az édes változatok is nagyon finomak: fahéj, mézeskalács fűszerkeverék, aszalt gyümölcsök, (különösen finom a sárgabarack, a vörösáfonya, a meggy) cukrozatlan kakaópor, darált dió, mandula –  mindet érdemes kipróbálni.

Ha szárított fűszert használunk, és többfélét, akkor szárazon keverjük össze, és ezt a keveréket adjuk a vajhoz, és alaposan keverjük össze.

Általában a friss zöld fűszereknél nem szoktam sózni, mert gyakran kivonja a nedvességet a fűszernövényből, a vaj alatt megül az általában zöld lé, és nehezebben lehet az étel sósságát ellenőrizni. Így a fűszervajakat általában só és cukor nélkül készítem.

Édes változathoz adhatunk mézet, porcukrot, ha frissen használjuk. A fagyasztott változathoz nem keverek semmi édesítőt, kiolvadás után lehet ízesíteni. Az édes variációt jobban szeretem frissen kikeverni. A mézes verzióknál az is előny, hogy a méz nem fog csepegni.

Formázás:

Ha kész a keverék, többféleképpen is fagyaszthatjuk:

Vághatunk frissentartó fóliát, vagy alufóliát is. Közepére halmozzuk a vajat, feltekerjük, és rúddá formáljuk, a két végén a fóliát ellentétesen megtekerjük, mint a szaloncukrokat. Tegyük fagyasztóba. Ha használni akarjuk, forró vízbe mártott késsel tudunk belőle vékony szeleteket vágni.

Ennél egyszerűbb, és én jobban szeretek sütőpapírból kb. 7×7 kockákat vágni. Mindegyik közepére teszek egy adagnyi fűszervajat, összecsípem a papírt batyunak, egy ételtartóba sorakoztatom, és mehet a fagyasztóba. (Ha adagokban fagyasztjuk, jobb a sütőpapír, néha az alufólia picit nehezebben jön le a vajról, esetleg beleragadhat.) Ha nagyon cifrázni szeretnénk, lehet habzsákba tölteni az ízesített vajat, és szép csúcsokat, vagy rózsákat, vagy bármilyen formát nyomhatunk, és úgy fagyasszuk le. Érdemes fémtálcára nyomni, lefagyasztani, és másnap, amikor már megfagyott, késsel le tudjuk pattintani, és egy dobozba összegyűjthetjük a rózsákat, csúcsokat.

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..