Üszögös Szent Péter

Üszögös Szent Péter

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Péterek február 22-én ünneplik névnapjukat.

Hivatalosan Szent Péter székfoglalása, Szent Péter ezen a napon ült a püspöki székbe: ez a szó szerinti fordítás: Szent Pétörnek ű székössége ferdült el az idők folyamán a nép nyelvén. (Érdy-kódex: Szent Péter apostol székben való felmagasztalása. Müncheni kódex: Szent Péter székébe ületett. A Winkler kódex már üszögös Szent Péterről ír.)

Dologtiltó és időjárás-jósló nap.

„Amilyen némű Péter urunk estélye, olyan idő lészen 40 napig.”

Amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz József napkor is.

Péter üti az üszögöt, jön a melegebb idő.

Ha ezen a napon csapkodó eső esik, vagy ködös az idő, akkor megüszkösödik a búza.

A kb. 300 éves lőcsei kalendárium szerint: „ha éjjel meg nem fagy, tovább se félj a fagytul.”

Szerencsétlen nap munkára: asszonyok nem nyúlnak lisztbe, szántani sem és vetni sem szabad, hogy ne legyen a búza üszkös. Ezért is nevezték ezt üres napnak, hiszen ha ezen a napon vetnek, akkor a mai napon vetett mag üres kalászt hoz csak. Hogy ezt elkerüljék, szemes gabonát vittek a szobába, ahol a kereszt és a gyertya mellé tették, hogy a termést megvédjék.

Sándorfalván ezt a napot Széklábfúró Szent Pétör napjának nevezik.

Elterjedt ezen a környéken az alábbi mondás is: „Gergely (március 12.) azt mondta Mátyásnak (február 24.), ha az ő helyében volna, olyan hideget hozna, hogy kifagyasztaná a borjút a tehénből. Mátyás azzal védekezett, hogy nem teheti, mert már nem úr: Péter fölszedte előtte a csóvát. Ennek magyarázata pedig az, hogy a tiszai révészek a Tisza jegén szalmacsóvákkal jelölték, ahol a kocsik biztonságosan átkelhetnek a befagyott folyón. Péter napja körül a jég lazulni-vékonyodni kezdett, ezért a csóvákat felszedték, így jelezték, hogy az átkelés már nem biztonságos.

Libát, tyúkot sem ültettek, hogy a tojás meg ne feketedjék.

Ez a nap még a szólítás napja: az uradalmakban, nagy gazdák, apátsági birtokokon megkérdezték e napon a csikósokat, gulyásokat, kocsisokat, béreseket: akarnak-e maradni a következő évben. Kívánságokat, panaszokat is előadhatták ezen a napon.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .