Tombol a nyár!

Tombol a nyár!

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Meleg van. Ez talán nem újdonság, bár idén kicsit előbb érkezett a kánikula. (A szó eredetét lásd egy másik cikkben.) A májusi orgona többsége április végére el is virágzott. A népszerű levendula-szüreteket 2-3 héttel előbbre hirdetik meg. Mi hozhat nekünk – kinek-kinek típusa szerint – könnyebbséget a nagy melegben?

Most a vizesek érezhetik jól, közel egyensúlyban magukat, hiszen a bennük rejlő hidegséget a külső meleg kiegyenlíti. A vizesekre jellemző másik minőséget, a nedvességet a Nap meleg szárítja.

A tüzesek szenvednek. A bennük lévő tűz még jobban felmehet, ha nem kezelik időben.

A szeles típusoknak viharok, nyári zivatarok környékén okoz gondot az egyensúly megtartása, mert a mozgás szélsőségesen felfokozódik, a viharos szelek mindent megmozgatnak.

Általában segíthetjük a tűz visszafogását azzal, hogy most előnyben részesítjük a rövid ideig főzött-sütött ételeket, több salátát fogyasztunk. Jöhetnek a sütés nélküli édességek, pudingok, gyümölcsös krémek, fagylaltok, sorbetek. Gyümölcslevesek többségét készíthetjük főzés nélkül, nyersen is. Vagy a zöldséglevesek egy részét is.  Most van ideje a baráti sörözésnek, hűsítő, alkohol-mentes koktéloknak. Szürcsölhetünk jeges teát, jeges kávét. Jöhetnek az üdítő, akár egy-egy étkezést helyettesítő smoothiek is. A török éttermek, és a keleti fűszerboltok elszaporodásával könnyen hozzájuthatunk ayranhoz, (török sós vizes joghurt) vagy lasszihoz (indiai sós, fűszeres, vizes joghurt.) Ezt a két joghurtos italt két perc alatt elkészíthetjük, receptek megtalálhatóak a recepttárban. A saláták általában fokozzák a szelet, és az öntettől függ, hogy olajat öntünk-e a tűzre (pl. vinegrette) vagy egy könnyedebb, joghurtos-tejfölös öntetet választunk. A szem a tűzpályához tartozik, így most ne a lángokat figyeljük, hanem inkább nézzünk vizet. (Jégkockákra tett dinnye. Jegesvödörbe állított sörösüveg).

Az édes íz hűtő hatású, ezért a limonádékat, krémeket ízesíthetjük cukorral – persze mértékkel (a méz ellenkezőleg, fűt, növeli a tüzet – vizeseknek inkább ajánlott.)

Jöhetnek a gyógy- és fűszernövények, tehetjük őket a limonádékba, zöldséglevekbe.

Általánosságban:

Legjobb tűz csökkentő a természetes víz, forrásvíz, ásványvíz, tisztított víz.

Tej: a másik legjobb tűzcsökkentő, a szelet is csökkenti, a vizet viszont növeli.

A tejföl úgyszintén, a tüzet, szelet csökkenti, a vizet növeli.

A joghurt már erjesztett lévén, csak a szelet csökkenti, a tüzet-vizet növeli.

A kóla is remek tűzcsökkentő édessége, cukortartalma révén, főleg, ha dobunk bele egy-két karika citromot. Mértékkel fogyasztva, hidegen remekül leviszi a tüzet.

Minden étel lehet gyógyszer is, és méreg is!!! Tudni kell, hogy ki, mikor, mit és hogyan fogyaszt.

 

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .