Téli napforduló

Téli napforduló

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A téli napforduló december 21, (vagy december 20. vagy december 22.)

A csillagászati tél kezdete (a meteorológiai tél már december 1-én elkezdődött) az északi féltekén.

A Nap ereje az őszi napéjegyenlőség óta egyre gyengül, elerőtlenedik. Úgy néz ki, hogy a világban a sötétség győz. Ez az év legrövidebb napja, most éri el a Nap a Baktérítőt, itt fordul meg, fénye napról napra erősebb lesz, legyőzi a sötétséget.

A téli napforduló a „sol invictus” – a legyőzhetetlen Nap ünnepe, hiszen ekkor van az év legrövidebb nappala és leghosszabb éjszakája – innentől kezdve újra nő a fény a világban, tehát a fényesség, a világosság újra erősödőben van, legyőzi a sötétséget.

A téli napforduló tiszteletének első nyomaira már az i. e. 17-ból való régészeti leletek utalnak. Ezen két nyolcágú csillag ábrázolja a Nap születését, és a mezopotámiai Nippur romjai között találták meg.

Az I. e. 11. századból Egyiptomból származik egy vázlat, ahol is hieroglifák elmagyaráznak egy rajzot, ahol egy alak guggol, háta mögött pedig csillagképeket láthatunk. Ez a téli napfordulót ábrázolja.

A görögök Dionüszosz újjászületését ünnepelték.

Jelképe gyakran egy öreg férfi prémes bőrruhában, derekán bőröv, rajta 12 csillag, övcsatját pedig a Bak asztrológiai jele díszíti. Jobb oldalán (bak)kecske, baljában földgömböt ábrázolnak, amit csak negyedrészében (a három téli hónapot) világít meg a fény.

Télhez tartozik az elemek közül a víz, égtája Észak, napszaka az éj, színe fekete.

Téli napforduló időpontjai:

  1. december 21.
  2. december 21.
  3. december 22.

Egyéb téli napforduló-ünnepeket lásd:

Yule

Mithras

Szaturnália

Karácsony alatt

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .