Tejfölös-zöldséges sonkaleves

A sonka főzővize
400 g füstölt főtt sonka
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vékony cikk zellergumó
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál zsír – legegyszerűbb a sonkalé tetejéről leszedni.
1 evőkanál liszt
1 fej vöröshagyma
1 csokor snidling
1,5 dl tejföl
só, bors
Tisztítsuk meg a zöldségeket, és vágjuk egyforma laskákra, vagy kockákra.
Szedjük le a sonka főzővizéről a megdermedt zsírt.
Pirítsuk meg a hagymát a zsíron, dobjuk rá a sárgarépát, a fehérrépát, a zellert, és pirítsuk még néhány percig.
Szórjuk meg pirospaprikával, öntsük fel 1 liter sonkalével.
Amikor felforrt, lassú tűzön főzzük puhára a zöldségeket.
Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.
Habarjuk be a levest, az egy evőkanál lisztet keverjük el kevés sonkalével, keverjük a tejfölhöz és öntsük a többi levesbe.
Amikor újból felforrt, szórjuk bele a kisebb kockákra aprított sonkát, és a snidlinget.
Forraljuk ki.