„Tavaszi szél vizet áraszt…”

„Tavaszi szél vizet áraszt…”

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Újra azt kell írjam, hogy a magyar nyelv pontosan elmond, kimond mindent. Minden változást a szél generál. Télen a víz került túlsúlyra, megfagyott vizek, hó, jég borított mindent, gyakoriak voltak a megfázások, hiszen az emberi test túlnyomó többségét is víz alkotja, ezek a vizek ugyanúgy lehűlhettek, és vizes megbetegedéseket okozhattak. Nehezen mozdult meg az ember, a nehézkesség szinte mozdulatlanság is az ártó víz energia jellemzője. Jöttek az ünnepek, fehér asztal mellett összejött a család, ünnepi finomságok elfogyasztása után nem nagyon mozogtunk, így súlyunk is – tisztelet a kivételnek – nagy valószínűséggel gyarapodott. A vizesek még vizesebbek lettek, a tüzesek viszonylag jól érezték magukat a bőrükben, hiszen a tüzet lehűtötte a víz, így megközelíthették az egyensúlyt. A szeles-alkat nem igazán érezte jól magát a merev hidegségben. Most kell a szeles alkatnak vigyázni, hiszen most mozdul meg a természet, elindulnak a nedvek, a növényekben, olvadásnak indul a hó- és jégtakaró – már ha volt ilyen – és a föld fagya is kienged. Jön majd az áradás is.

Másik szólás-mondásunk szerint már fújnak a böjti szelek – a nagy téli ünnepek, majd a farsangi időszak után elkezdődik a böjt. Minden természetközeli nép az új tavasz, az új ciklus kezdete előtt böjtölt, a télen felhalmozódott mérgeket a szervezetből eltávolította. Ilyenkor kerítettek sort a tavaszi nagytakarításra is, így a tavaszt kívül-belül tisztán, megújulva várták.

A böjti ételek változatossá tehetőek a lassacskán megjelenő friss növényekkel, virágokkal. Rendkívül frissítő, a vérből a mérgeket kiégető étel a csalánfőzelék. Különösen zöldcsütörtökön főzték előszeretettel. A csalán összehúzó, hevítő vértisztító növény. A szelet és a tüzet fokozza, a vizet csökkenti a szervezetben. Nagyon figyeljünk oda alkatunkra, a jelen energetikai állapotunkra, mert egy tüzes alkat akár orr-vérzéssel is reagálhat a csalánra. Ha kifújjuk az orrunkat és vércsík, vérszál látszódik a zsepiben, ne fogyasszunk több csalánt. A főzelékhez a növény legfelső 3-5 levelét, csúcsát gyűjtsük – ajánlott a kesztyű viselése a gyűjtés és aprítás alatt. Természetesen tiszta gyűjtőhelyről szedjünk csak!

Szedjünk tavaszi sétáink alkalmából gyermekláncfüvet. (Pongyola pitypangot, kutyatejet.). Virágzás előtt a zsenge levelivel dúsíthatjuk a salátánkat. Növeli a szelet, csökkenti a tüzet és a vizet. Ha már megjelennek a napsárga virágok, akkor a virágfejeket begyűjtve készíthetünk pitypangmézet is – remek szert kapunk a tüzeseknek, hiszen a virágfejekből cukorra vonjuk ki a hatóanyagot, a cukor pedig még tovább hűti a tüzet.

Lassan megjelenik a körömvirág is, ami egy nagyon-nagyon hasznos gyógynövény, kertben, balkonládában is nevelhető. Hidratáló, fertőtlenítő sebgyógyító – aranyérre kiváló szer. Esőjósló virágnak tartják, mert ha reggel kb. 7 óráig nem nyílik ki, az aznapra esőt jósolt. A virág a szelet növeli, a tüzet, vizet csökkenti. Készíthetünk belőle teát, bőrápoló olajat, krémet is. Ehető virág, ezért a salátákat is feldobja.

Megjelenik a cickafark is, ami a szelet növeli, a tüzet, vizet csökkenti. Hűtő vértisztító növény, a nők legnagyobb barátja.

Találhatunk már kankalint is (Szent Péter kulcsa, sárga kikerics, elsőke, kökörcsin). Gyűjtésénél nagyon figyeljünk oda, mert csak a tavaszi kankalin gyűjthető, a többi kankalin védett, vagy fokozottan védett kategóriába tartozik, egy-egy letépett példány akár 10,000.- forint pénzbüntetést is maga után vonhat.

A tavaszi sétákon szedhető gyógynövényekről a következő napokban még több fogok írni, valamint a növényszedés szabályairól is.

Következzék egy rövid összefoglaló a tavaszi növények energetikájáról:

 

növény neve latin név szelet tüzet vizet
cickafark Achillea millefolium növeli csökkenti csökkenti
csalán Urtica dioica növeli növeli csökkenti
gyermekláncfű Taraxum officinale növeli csökkenti csökkenti
illatos ibolya Viola odorata növeli csökkenti csökkenti
kankalin Primula veris L. növeli csökkenti csökkenti
körömvirág Calendula officinalis növeli csökkenti csökkenti
medvehagyma Allium ursinum növeli növeli csökkenti
pettyegetett tüdőfű Pulmonaria officinalis növeli kismértékben növeli

kismértékben

csökkenti

kismértékben

 

A gyógynövények hatásairól bővebben dr. Kmeth Sándor: Herbárium című könyvében olvashatnak.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .