Talkedli, tarkedli, a cseh fánk

- 500 g liszt
- 5 deci tej
- 3 tojás
- 30 g élesztő
- 100 g cukor
- csipet só
- kevés zsír vagy olaj a talkedli-sütő kenéséhez
Első változat szerint simán dagasszunk a zsír nélkül egy kelt tésztát.
Hagyjuk duplájára kelni.
Szaggassuk ki, és a talkedli-sütőben süssük meg a fánkok mind a két oldalát aranysárgára.
Másik változat szerint válasszuk szét a tojásokat. A tojásfehérjét a csipet sóval verjük kemény habbá.
Egy evőkanál cukrot tegyünk egy deci tejbe, langyosítsuk meg, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
A tojások sárgájával, az apránként adagolt tejjel, a cukorral keverjünk egy nokedli-sűrűségű tésztát.
Óvatosan keverjük bele a felvert tojásfehérjét.
Pihentessük-kelesszük fél óráig.
Forrósítsuk meg a talkedli-sütőt, tegyünk bele egy kávéskanálnyi zsírt, vagy olajat, és evőkanállal adagoljuk bele a tésztát, és süssük mind a két oldalát aranybarnára.