Szilvás gombóc

- 1 kiló krumpli
- 250 g liszt
- 1 tojás
- 1 evőkanál libazsír
- érett, de nem ráncos magvaváló szilva, (és apró szemű legyen, mert nem ágyúgolyót akarunk gyártani!!!)
- só
- fahéj opcionálisan
- 100 g vaj
- zsemlemorzsa
A krumplit hámozzuk meg, vágjuk kockára, és enyhén sós vízben főzzük puhára.
Szűrjük le.
Adjuk hozzá az egész tojást és a libazsírt (esetleg vajat, ekkor viszont egy picivel több vajat használjunk) és keverjük alaposan össze.
Apránként adagoljuk hozzá a lisztet, figyelve, hogy mennyit vesz fel – egy közepesen lágy, puha tésztára van szükségünk.
Nyújtsuk ki késfok vastagságúra, és kockázzuk fel.
Minden kocka közepére tegyünk egy szem szilvát.
Lisztezett kézzel gömbölyítsük meg a gombócot, majd lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki a gombócokat.
A vajat olvasszuk fel, és pirítsuk meg a zsemlemorzsát.
Az elkészült gombócokat szedjük a zsemlemorzsára.
Ha elég édes volt a szilva, nincs szükség plusz porcukorra sem.
A szilvát gombócozás előtt meg lehet hinteni a mag helyén egy pici fahéjjal.