Szent Pál

Szent Pál

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Pálfordulás – télfordulás

Saul nevű zsidó fiatalember i.e. 10 körül született. A korai keresztényeket üldözte, így indult Damaszkuszba, hogy a keresztényeket felkutassa. Damaszkusz közelében nagy fényesség támadt körülötte, leesett a lóról, megvakult, és látomása támadt, ami 3 napig tartott. Látomásában találkozott Jézussal, aki megkérdezte tőle: „Saul, Saul, mit kergetsz engem?” (ApCsel. 9,1-31). Ezután kinyilatkoztatta neki az evangéliumot. Saul elment Damaszkuszba, ott megkeresztelkedett, és csodák csodája, visszanyerte látását. Ekkor vette fel a Paul nevet, így lett Saulusból Paulus, a keresztényüldözőből a hit védelmezője és terjesztője. Ezt nevezzük pálfordulásnak. Ezen a napon az időjárás megfordul: Pál fordulása, idő fordulása.

„Ha Pál fordul köddel,

Az ember, s jószág hullik döggel.”

 

„Pálfordulás hogyha napos,

Bőven terem hát és lapos.

Hogyha szépen fényes, tiszta

Bőven terem mező, puszta.”

Ha tiszta idő van, jó lesz a széna-termés, ha szél fúj, akkor kevés lesz a széna.

Bölcskén jósolnak e napon pálpogácsával. Minden családtag pogácsájába tűznek egy libatollat, és akinek a tolla megperzselődik, az beteg lesz, akinek megég, meghal. (Ugyanaz a szokás, mint máshol a Luca-napi pogácsával.)

Január 25-én ünneplik névnapjukat.

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .