Szent Mihály napja szeptember 29.

Szent Mihály napja szeptember 29.

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Szeptember 29-én ünnepeljük Szent Mihály napját, melyhez rengeteg népszokás, szólásmondás, hiedelem kapcsolódik.

„Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet” – tartja a mondás.

„Ha Szent Mihály lova deres, behozza a telet” – szól a másik népi regula. Ezzel utaltak arra, hogy Szent Mihály a lelkek túlvilágra kísérője. Szent Mihály lován vitték ki a halottat a temetőbe. Gyakran mondogatták az öregek, hogy „én innen már csak Szent Mihály lován fogok elmenni”. Szent Mihály a holtak lelkét mérlegen megmérte – nagyban hasonlít Anubisz szerepére, aki az elhunyt lelkét szintén mérlegre tette. Sírkertekben gyakran ábrázolták Szent Mihályt, mérleggel a kezében.

Őszkezdő pásztorünnep egész Európában.

Ezen a napon jönnek le a pásztorok a hegyekből, hajtják vissza a juhokat a gazdákhoz. Mielőtt elindulnak, farkasünnepet tartanak, hogy az út során megvédjék a nyájat a farkasoktól. (Jobbára Erdély vidékein szokás.)

Ezen a napon számolnak el a bojtárokkal, számadókkal, megnézik, kinek mennyi van a rovásán – tehát a tavasszal ketté vett pálcát összeillesztik, és ez alapján történik az elszámolás.

Az új pásztorok ezen a napon szegődnek el az gazdákhoz, és ezen a napon van mód gazdacserére is. Természetesen a disznó- és marhapásztorok is a mai nappal számoltak el.

Ezen a napon leforgatták a vályúkat, kiakasztották a gémes kútról a vödröket.

A mai napon a gazdák szerint „megszakad a fű gyökere”, a méhek pihenőre térnek, a halak visszahózódnak a tavak fenekére.

Ezen a napon jósoltak időjárásra is: ha ezen a napon a fecske még itt van, úgy újévig nem lesz hideg. ha viszont dörög az ég, az szép őszt, de kemény telet jelez.

Úgy is figyelték az időjárást, hogy reggel 6 órától este 6 óráig minden órában, vagy reggel, délben és este feljegyezték az időjárást. Ezen 12 óra alatt amilyen az időjárás volt, az elkövetkezendő 12 hónapban is olyan időjárásra számítottak.

Innentől kezdve tilos az ágyneműt az udvaron szellőztetni.

Ez a nap kisfarsang kezdete, ami Katalin napjáig – november 25. – tart.

 

  1. Xántus János: A természet kalendáriuma alapján

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .