Szent Mihály megjelenése-május 8

Szent Mihály megjelenése-május 8

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Az ünnepet középkori misekönyveink adventus, apparitio, inventio, victoria S. Michaelis váltakozó neveken tartják számon. Régi kalendáriumainkban: Szent Mihály jelenete.

A legenda szerint I. Gelázius pápa idejében, 490 körül, Nápoly közelében pásztorok vettek űzőbe egy megvadult bikát. A bika egy hegyi barlangba menekült, az emberek rálőttek, de a nyílvessző a levegőben megfordult, és visszarepült. A különös dolgot jelentették a püspöknek, ki háromnapos böjtöt és könyörgést rendelt el.

Harmadnap megjelent a püspök álmában Mihály arkangyal, és tudtára adta, hogy „én vagyok Mihály főangyal és mindig Isten színe előtt állok. Ez a barlang az én szent helyem, én magam választottam: én őrzöm, és vigyázok rá… Ott ahogy szétnyílik a szikla, bocsánatot nyernek az emberek bűnei… Amit ott kértek imádságban, megkapjátok. Éppen ezért menj, és a barlangot szenteld keresztény kultuszhellyé.” Miután régebben pogány használták szertartásokhoz a barlangot, a püspök nem akarta kápolnává alakítani. 491-ben Sipontót ellenség vette körül, és a város már majdnem elesett. A hely püspöke háromszor kért fegyverszünetet, és a város polgárai szigorú böjtöt tartott, és folyamatosan Szent Mihályhoz imádkozott. A 3. nap végén megjelent Szent Mihály, és győzelmet ígért. Ezzel új erőt öntött a város védőibe, akik egy vihar közben kitörtek a városból, és az ellenséget legyőzték. Hálából a győzelemért a püspök készült a kápolna felszentelésére. Ekkor immár harmadszor is megjelent Szent Mihály, és közölte a püspökkel, hogy ő már felszentelte a kápolnát. A püspök a hívekkel együtt indult a barlanghoz. A körmenet alatt sasmadarak jelentek meg, és kiterjesztett szárnyuk adott árnyékot a püspök fejének. A barlangban sziklaoltárt találtak, rajta bíbor terítőt, és keresztet, a barlang padozatában pedig gyermek-lábnyomokat fedeztek fel, melyeket Mihály arkangyal hagyott ott jelnek. Ez az egyetlen nem emberi kéz által fölszentelt kápolna, később mennyei bazilikának is nevezték. Mihály arkangyal negyedszer is megjelent.

1656-ban súlyos pestisjárvány dúlt Dél-Itáliában. A város akkori érseke, Alfonso Puccinelli Szent Mihályhoz fordult: írásba foglalta az imádságos kérését, és Szent Mihály szobrának kezébe helyezte. Palotájában imádkozott, amikor földrengés támadt, és megjelent neki Szent Mihály. Azt mondta, hogy a barlangjából való kövekre vésessen keresztet és a M(ihály) A(rkangyal) betűket – M(ichael) A(rchangel) betűket, és aki ilyen követ magával visz, meggyógyul, és megmenekül a járványtól. A püspök megtette, és a várost a további csapások elkerülték. Hálából még egy Szent Mihály-oszlopot is állíttatott a püspök e felirattal: „Az angyalok fejedelmének, a pestis legyőzőjének, a védőnek és oltalmazónak, örök hálával Alfonso Puccinelli 1656.)

Erre templommá alakították át, és Monte Gargano néven jeles búcsújáróhely lett belőle. (Garganus-nak azt a gazdát hívták, akitől a bika elszökött.) Középkori legenda szerint angyali seregek végzik benne az isteni szolgálatot.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .