Szent László köve

Szent László köve

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A legenda szerint egyszer Szent László király, amikor a kunokat üldözte, a kun vezérnek mentő ötletet támadt: a rablott arany- és ezüstpénzeket az üldözők közé szórta. Katonái is követték példáját. A magyarok eszét elvette a sok aranypénz, lovaikról leugrálta, és felszedegették az arany- és ezüstpénzeket. A pogány sereg is megállt, visszafordultak, hogy lecsapjanak az immár gyalogosan csak a földet néző magyarokra. László király ekkor a Jóistenhez fordult, imádkozva segítséget kért. Imája meghallgatásra talált, a szerteszét heverő pénzérmék kövekké változtak. Ekkor a magyar katonák újra lóra pattantak, és elűzték a kunokat.

Másik – szebb – verzió szerint László király szórta az aranypénzeket az ellenség közé, amik a katonák kezében kővé változott.

Az sem von le semmit a legenda értékéből, hogy Spanyolországban a megvert és menekülő szaracénok pénzének hívják, Franciaországban pedig Szent Péter, vagy Szent Bonifác pénzének.

Egyébként tényleg létezik a Szent László köve, egy 40-50 millió éves, óriási eukariota egysejtűek megkövesedett maradványa. Görög neve Nummulitesz, a görög szó jelentése: kőpénz.

2016-ban ő lett az év ősmaradványa.

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .