Szent Katalin

Szent Katalin

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Alexandriai Szent Katalin emléknapja, aki véd a tűztől, árvizektől és a boszorkányságtól. Védelme alá ajánlották magukat a kerékkel dolgozók: a bognárok, fuvarosok, fazekasok, molnárok, szövőlányok. Mivel kerékbe törték, ezért ezen a napon nem foroghatott kerék, ezért nem fogtak be a szekerek elé, és nem is szántottak. Elsősorban azonban női ünnep, ezért asszonyi dologtiltó nap is volt, ezért kenyeret sem sütöttek, és nem is szőttek az asszonyok-lányok. A juhok ünnepe is, ezért a gazda és családja az istállóban fogyasztotta el kásából álló ebédjét vagy vacsoráját.

Ezen a napon tartották a Katalin napi bálokat, ez volt a kisfarsang lezárása, az utolsó alkalom a böjti időszak előtti mulatság rendezésére.

Időjárás-jósló nap: „ha Katalin kopog, karácsony tocsog.” Vagy másképp: ha Katalinkor megállott a liba a jégen, akkor karácsonykor sáros lesz. Vagy Ha Katalin szépen fénylik, a karácsony vízben úszik. Vagy: ha Katalin potyogós, a karácsony ropogós.

Férjjósló nap, ilyenkor az eladósorban lévő lányok gyümölcsfaágat – Katalin-ágat tettek vízbe, és akinek kihajtott karácsony napjára, az férjhez ment a következő évben. Máshol az volt a szokás, hogy a lány egy almát kezdett el enni, de minden nap csak egyet harapott az almából, amikor az alma elfogyott, figyelte, hogy milyen nevű férfival találkozik először, ugyanolyan nevű legény lesz a férje.

Legények is böjtöltek, hogy megálmodják, ki lesz a feleségük.

Katalinok november 25-én ünneplik névnapjukat.

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .