Szent Jakab zarándokút, azaz El Camino

Szent Jakab zarándokút, azaz El Camino

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Spanyolul Camino de Santiago, vagy röviden El Camino egy ősrégi zarándokút, amely a kelta időkben a Tejút szimbóluma volt. Ez a zarándokút a spanyol Galícia tartomány fővárosába, Santiago de Compostelába vezet, az út végén a Szent Jakab Székesegyház van, ahol idősebb Szent Jakab földi maradványait őrzik.

Jakab Zebedeus és Salome fia volt, János evangélista testvére volt. Az Újszövetség szerint Heródes Agrippa lefejeztette Jeruzsálemben, i.sz. 44-ben. Heródes rendelete szerint eltemetni nem lehetett, ezért tanítványai a holttestét ellopták, márványszarkofágba tették, és hajón Hispániába hozták. A középkorban a harmadik legjelentősebb zarándokhelynek tartották, Róma és a Szentföld után. Egy másik, középkori elbeszélés szerint a Jakab Hispániába jött téríteni, és itt halt meg, ezt a változatot jelenleg valószínűtlennek tartják. Sírjának helye feledésbe merült, mígnem a 9. században egy csillag mutattam meg a sírhelyet. Campus stellae jelentése csillagrét, és innen származik a későbbi város neve is: Santiago de Compostela.

Amikor a Szentföldi zarándoklatok nehézségekbe ütköztek, a Szent Jakab út jelentősége megnövekedett. A célhoz több út is vezet, ezeknek egy része közös. A zarándokút jelvénye a fésűskagyló, vagy más néven a szentről elnevezett Jakab-kagyló, ezt az út mellett mindenütt megtalálhatjuk felfestve.

1130-1140 között egy francia pap írta meg az első modern útikönyvet, amely négyféle utat különböztetett meg, és részletesen leírta az egyes településeket, információkat adott a szállásokról és egyéb fontos, és praktikus tudnivalókról. Ez az útikönyv a Codex Calixtinus V. könyve.

Az UNESCO felvette a Világörökségek közé 1993-ban.

Minden zarándok, aki az előre meghatározott követelményeknek eleget téve teljesíti a távot, latin nyelvű oklevelet kap.

 

Jelenleg évente több ezer ember, nem csak katolikusok zarándokolnak. Sokan spirituális útkeresésnek tartják, válaszokat várnak, vagy önismeretre akarnak általa szert tenni.

Magyarországról két út indul, amelynek magyarországi célja a lébényi, románkori templom. (Lásd külön cikk: A magyar Szent Jakab út)

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .