Szent György rend

Szent György rend

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Károly Róbert 1326. április 24-én, Visegrádon alapította a Szent György-vitézek lovagrendjét (Societas Beati Georgii). (Egyes történészek szerint már 1323-ban). Ez a világ legrégebbi világi lovagrendje, hiszen az elődei egyházi lovagrendek voltak. (Az angol Térdszalagrendet 1348-ban, az Aranygyapjas Rendet pedig 1429-ben alapították.)Az alapításon jelen volt Boleszló esztergomi érsek, és a magyar püspöki kar.

Pontosan ismerjük az alapító lovagok neveit. Egyszerre 50 tagja lehetett a rendnek. A lovagrend kötelességei között szerepelt az egyház védelme, a lovagi erények gyakorlása. (istenfélelem, foglyok kiváltása, szegények istápolása, bajtársias érzület ápolása). Legfőbb feladatuk a királyhűség és a haza védelme volt. Kötelességük volt a királyt követni a harci játékokban, és minden vigasságban. A lovagi tornákon nemcsak a király kísértetét képezték, hanem ellenőrizték a lovagi torna szabályainak betartását is. A visegrádi várban őrzött Szent Korona védelmét is ellátták. Jelmondatuk: „valósággal igaz vagyok e testvéri társaság iránt.” (In veritate iustus sum huic fraternali societati). Viseletük térdig érő hosszú fekete, csuklyás köpeny volt, jelvényük pedig fehér mezőben piros kereszt. A rend jelmondata kezdetben a köpeny belső részére volt hímezve.

A Rend törvényes fennállása soha nem szánt meg. 1990-ben a rend alkotmányát a régi szellemben, de a 20. század vége követelményének megfelelően történészek és régészek felújították.  1996. óta közhasznú szervezetként működnek.

Lovaggá ütésre mindig Szent György napján, Visegrádon, a királyi palota lovagtermében kerül sor. Előtte a résztvevők ünnepélyes szentmisén vesznek részt.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .