Szent Erzsébet

Szent Erzsébet

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Árpád-házi Szent Erzsébet II. András és Merániai Gertrúd (Katona József Bánk bánjából ismert) lányaként született. 4 évesen eljegyezték, és a kor szokása szerint vőlegénye udvarában, Wartburg várában nevelkedett. 14 évesen férjhez ment. Férje tudtával és beleegyezésével állandóan segítette a szegényeket, alamizsnát, kenyeret osztogatott. 20 évesen megözvegyült, sógora, Henrik viszont nem nézte jó szemmel, hogy támogatja a szegényeket. Egy alkalommal a vár kapujában találkozott Erzsébettel, aki kötényében éppen kenyeret vitt a szegényeknek. Henrik számon kérte Erzsébetet, erre Erzsébet megmutatta kötényét, amiben a cipók átváltoztak, és csak illatos rózsák voltak. Ez lett attribútuma is, így ábrázolták már a középkorban is, hiszen tisztelete nagyon korán elterjedt egész Európában.

Magyarországon az egyik leggyakoribb és legkedveltebb női név volt egészen a közelmúltig. Hazánk egyes vidékein a mai napig tartanak Erzsébet napi kenyérszentelést.

Ha Erzsébet napján havazik, úgy tartják, hogy Erzsébet megrázta pendelyét.

Névnapjukat november 19-én köszöntjük Erzsébeteket.

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .