Szent András

Szent András

Ha tetszett a cikk osszd meg!

András bezárja a hegedűtokot – tartja a mondás, véget vet a kisfarsangi mulatozásnak. Szent András ünnepe utáni első vasárnap van advent első vasárnapja. Nevezték Disznóölő Szent Andrásnak is, mert ekkor kezdődnek a disznóvágások. Palócföldön Szent György napjától Szent András napjáig tartott a gazdasági év, ekkor hajtották be a juhokat, és számoltak el a gazdákkal. Termő nap is, hiszen ezen a napon ültettek fát és párosították a disznókat. Sokfelé tartottak házassági jóslásokat, vagy varázslásokat is.

Néhány gyöngyszem:

  • 13 lapra 13 fiú vagy lánynevet írtak fel, és Luca napjáig egy-egyet kivettek belőle. A megmaradt lap tartalmazta a leendő férj vagy feleség nevét.
  • Szent András éjszakáján a lány kiment az udvarral, megrugdosta a disznóól ajtaját, és ahányat röffent a disznó, annyi év múlva ment férjhez.
  • Aki böjtöl András napján, vőlegényt lát éjszakáján. Ez a böjt igen szigorú volt, a lány egész nap egy egy-egy szem búzát ehetett és azt egy-egy pohár vízzel öblíthette le.
  • Öntöttek ólmot is, egy lyukas kanálon, máshol pedig kulcson keresztül öntötték az ólmot vízbe, és a megdermedt formákból következtettek arra, hogy a leendő férjüknek mi lesz a foglalkozása.

Időjárás-jósló nap: Fehér András rossz év, víg András víg év.

Létezik andrás-hányás is, görög-katolikus falvakban szokás volt, hogy az András nevűek házának ablakát búzával dobálták meg – ez az andrás-hányás.

Farkas ellen fokhagymát kentek az ajtókra, kapukra, és még saját homlokukra is, és még a házban lévő összes ollót is eltették, mert így hiedelmük szerint a farkas nem bántotta a juhokat.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .