Sárkány-rend

Sárkány-rend

Ha tetszett a cikk osszd meg!

1408.december 12-én alapította Luxemburgi Zsigmond. Mintául a Károly Róbert-féle Szent György-rend szolgált. Érdekesség, hogy az alapítók között találjuk Zsigmond király feleségét, Cillei Borbálát is, aki teljes jogú tagja volt a rendnek. Ezen kívül 22 főrendű urat hívtak a rendbe, melynek célja a király iránti feltétlen hűség, a belső széthúzás megszűntetésére jött létre. Kezdetben a rendbe meghívás alapján lehetett bekerülni, és a beválasztás bárói címmel is járt.

Zsigmond német, majd cseh királlyá koronázása után a rend nemzetközi jelentőséget nyert. 1409-ben csatlakozott a rendhez V. Albert osztrák herceg, és még 23 osztrák és stájer főúr. 1433-tól császárként uralkodó Zsigmond már Aragóniától Litvániáig koronás főket hívott meg a Sárkányrendbe, így a rend egyfajta kitüntetéssé vált. A rendnek így már 2 fokozata lett. Az első fokozatban csak 24 fő lehetett – ahányan az alapítók voltak – jelük a sárkány és a kereszt volt, és lovagi címet kaptak.  A második osztályba tartozók száma korlátlan volt, és csak egy sárkányt ábrázoló kitüntetést hordhattak.

Részlet az alapítólevélből:

… tiszta szándékunk és törekvésünk jeléül és jelképéül, a körré görbült sárkány jelét vagyis képét, amint farkát nyaka köré tekeri és háta közepén hosszában feje és orra elejétől farka végéig fel van hasítva s a vére vesztése miatt fehér és vértelen hasíték belső széle mentén hosszában elhelyezett vörös keresztet visel, hasonlót ahhoz, amilyen vörös keresztet fehér mezőben magának a dicső György vértanúnak zászlaja alatt vitézkedők szoktak viselni, hordani és használni, mi magunk is választjuk…  

Jelvénye egy, a farkát nyaka köré csavaró zöldes-aranyszínű sárkány, hátán arany és zöld szárnyak felett vörös lángkereszttel. Felette arany lángoktól körülvett kereszt, szárain O Q[uam] MISERICORS EST DEUS IUSTUS ET PACIENS felirattal. A saját farkába harapó sárkány azonos szimbólum a saját farkába harapó kígyóval, az Uroborosszal.

Érdekesség még, hogy 1431. évi bővítéskor II. Vlad is bekerült a rendbe, innen vette fel a „Draco” melléknevet. (Románul egyébként egyaránt jelent sárkányt és ördögöt is) Fia, Vlad Tepes apja címe után örökölte a hírhedt Dracula nevet.

2001-ben a Sárkány Lovagrend is újraszületett Nagyváradon. Az első lovagok között volt Jacqueline de Rákóczi, II. Rákóczi Ferenc fejedelem egyenes ági leszármazottja, aki a franciaországi rendtartomány nagypriori címének várományosa volt.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .