Sárga túró

Sárga túró

Ha tetszett a cikk osszd meg!

  • 1 liter tej
  • 10 darab tojás
  • 3 evőkanál cukor (elhagyható)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 1 marék mazsola (elhagyható)

Tegyük fel a tejet forralni, tegyük bele a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot.

Verjük fel a tojásokat.

Amikor a tej felforrt, öntsük hozzá a felvert tojásokat, és vegyük rögtön takarékra.

Néha keverjük meg, de figyeljünk oda, mert az édes tej hajlamos odakozmálni!!!

Ha a tojások túrószerűen összeálltak, tegyük szűrőbe, a lecsepegő víz-szerű levet fogjuk fel. Ha kihűlt, tegyük át egy vászon konyharuhába, lógassuk fel, tegyünk alá tálat, és tegyük a hűtőbe, hogy teljesen kicsepegjen.

 

Általában ezt a sárga túrónak nevezett ételt évente csak egyszer készítették – húsvétkor. Ez az étel is szerepelt a pászka-szentelésnek nevezett szertartásra összekészített ételek között. Egy kosárba tettek kalácsot, sonkát, ezt a sárga túrót. Némely vidéken szokás volt a kosárba tenni még tormát, sót, kolbászt is. A nagymise után a pap a kosarakat megszentelte.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..