Sárga túró

- 1 liter tej
- 10 darab tojás
- 3 evőkanál cukor (elhagyható)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 marék mazsola (elhagyható)
Tegyük fel a tejet forralni, tegyük bele a sót, a cukrot és a vaníliás cukrot.
Verjük fel a tojásokat.
Amikor a tej felforrt, öntsük hozzá a felvert tojásokat, és vegyük rögtön takarékra.
Néha keverjük meg, de figyeljünk oda, mert az édes tej hajlamos odakozmálni!!!
Ha a tojások túrószerűen összeálltak, tegyük szűrőbe, a lecsepegő víz-szerű levet fogjuk fel. Ha kihűlt, tegyük át egy vászon konyharuhába, lógassuk fel, tegyünk alá tálat, és tegyük a hűtőbe, hogy teljesen kicsepegjen.
Általában ezt a sárga túrónak nevezett ételt évente csak egyszer készítették – húsvétkor. Ez az étel is szerepelt a pászka-szentelésnek nevezett szertartásra összekészített ételek között. Egy kosárba tettek kalácsot, sonkát, ezt a sárga túrót. Némely vidéken szokás volt a kosárba tenni még tormát, sót, kolbászt is. A nagymise után a pap a kosarakat megszentelte.