Piroska

Piroska

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Piroskák jauár 18-án ünneplik névnapjukat.

Az év első negyvenes rámutató napja. A rámutató napok a következő napok, hét, hónap, vagy 40 nap időjárását mutatja meg, amely lehet azonos, vagy ellentétes rámutató nap. Például Piroska napján, ha fagy, negyven napig el nem hagy.

Régen úgy tisztelték Piroskát, hogy ezen a napon nem fogták be se a lovakat, se a marhákat, nem dolgoztatták őket.

A házasodni vágyó lányok ezen a napon piros kendőt kötöttek a nyakukba, fejükre, így remélték, hogy még ebben az évben férjhez fognak menni.

Piroska nevet mindenhol a latin Prisca szóból származtatják, jelentése régi, ősi, tiszteletre méltó.

Szerintem viszont a Piros egy régi magyar név, amely a piros színről kapta a nevét, valószínűleg pír, arcpír szóból, és névmágiaként lánygyermekeknek adták, hogy piros-pozsgásak, élettel-teliek legyenek. Piros név becézéséből lett a Piroska, amely szinte kiszorította az eredeti Piros nevet.

Szent Piroska kevésbé ismert magyar szent, pontosabban szent Eiréné néven avatták szentté az ortodox egyházban, bár tiszteletét a nyugati egyház is tartja.

Szent László király és Adelhaid rheinfeldi hercegnő elsőszülött leánya volt. Szülei korai halála után, 7 évesen unokabátyja, Könyves Kálmán udvarában nevelkedett, majd diplomáciai okokból eljegyezték a bizánci trónörökössel, ezért áttért az ortodox vallásra, és felvette az Eiréné (Irén) nevet. Férjét II. Komnenosz János néven bizánci császárrá koronázták, belőle pedig Eiréné császárné lett. Legidősebb fia apja társuralkodója volt, 4. fia, Mánuel pedig 37 évig uralkodott I. Mánuel néven. Az ő udvarában nevelkedett II. Géza fia, Béla herceg, aki később III. Béla néven ült a trónra. Neveltetéséből kifolyólag értett a diplomáciához, sokszor közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Értett a gazdasági dolgokhoz is. Ő alapította meg a Pantokrator-kolostort és a vele egybeépített kórházat és szeretet-házat. A kórház 50 ágyas volt, és ez a kórház szolgált mintaként a középkori Európa kórházainak építéséhez. A szeretetházban 24 „nyomorék” embert ápoltak. Testét az isztambuli Hagia Sophiaban temették el. Sírját feldúlták és kirabolták. Viszont mozaik-portréja a mai napig látható a Hagia Sophiában, és az egyetlen ránk maradt, hitelesnek tekinthető Árpád-házi portré.

Fej-ereklyéjét jelenleg a Szt. Luisban található, Nagy Szent Bazil orosz ortodox templom őrzi.

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .