Pincepörkölt szüret idejére ahány pince, annyi recept

- 1 kiló marhalábszár
- 1 kiló sertésdagadó, vagy lapocka, vagy csülök
- 1 kanálnyi mangalicazsír
- 30 deka füstölt szalonna
- 7 nagy fej vöröshagyma
- 7 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál pirospaprika
- 3 db zöldpaprika
- 1 hegyes erős paprika
- 1 db paradicsom
- fél liter vörösbor
A húsokat felkockázzuk. (A csülköt is, de a csontját tegyük a húsok közé!)
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a füstölt szalonnát szintén.
A bográcsot a zsírral kikenjük.
Legalulra tesszük a szalonnát. Erre tesszük a vöröshagyma felét.
A hagymára jön a marhahús.
A marhahúsra rétegezzük a vöröshagymakockák másik felét.
Jön a disznóhús.
Ennek tetejére tesszük a sót, az apróra vágott fokhagymát, a három zöldpaprikát és a paradicsomot cikkekre vágva. Az erős paprikát egészben hagyom, csak bevágom, hogy az aromája kifőjön.
Megszórjuk a pirospaprikával. (Van, aki ezt csak a főzés vége felé adja a húshoz – csinálja mindenki úgy, ahogy szereti).
Annyi vízzel engedem fel, amennyi éppen hogy ellepi a húst.
Ahogy elkezdi elfőni a vizét, már nem vízzel, hanem jófajta vörösborral engedem fel, apránként. Nem szabad gyorsan főzni, a víz felforrása után csak gyengén gyöngyözzön, mint a jó húsleves.
Közben lehet szüretelni, beszélgetni, hiszen a hozzávalók felaprítása és a rétegezés után több gond nincs vele, kevergetni nem kell. Néha a bográcsot megrázzuk, és kész.
Ha mindenképpen burgonyát szeretnénk hozzá adni, akkor fél órával az étel elkészülte előtt a hasábra vágott krumplit bele lehet az ételbe főzni. Ilyenkor azért figyeljünk oda, hogy a lé picit hosszabb legyen.
A jó pörkölt csak sóval és hagymával készül, más fűszert nem igényel.
Sokan krumpli helyett tarhonyát kínálnak hozzá.
Természetesen konyhában kicsit másképp kell készíteni