Pincepörkölt szüret idejére ahány pince, annyi recept

Pincepörkölt szüret idejére ahány pince, annyi recept

Ha tetszett a cikk osszd meg!

  • 1 kiló marhalábszár
  • 1 kiló sertésdagadó, vagy lapocka, vagy csülök
  • 1 kanálnyi mangalicazsír
  • 30 deka füstölt szalonna
  • 7 nagy fej vöröshagyma
  • 7 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál pirospaprika
  • 3 db zöldpaprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • 1 db paradicsom
  • fél liter vörösbor

A húsokat felkockázzuk. (A csülköt is, de a csontját tegyük a húsok közé!)

A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a füstölt szalonnát szintén.

A bográcsot a zsírral kikenjük.

Legalulra tesszük a szalonnát. Erre tesszük a vöröshagyma felét.

A hagymára jön a marhahús.

A marhahúsra rétegezzük a vöröshagymakockák másik felét.

Jön a disznóhús.

Ennek tetejére tesszük a sót, az apróra vágott fokhagymát, a három zöldpaprikát és a paradicsomot cikkekre vágva. Az erős paprikát egészben hagyom, csak bevágom, hogy az aromája kifőjön.

Megszórjuk a pirospaprikával. (Van, aki ezt csak a főzés vége felé adja a húshoz – csinálja mindenki úgy, ahogy szereti).

Annyi vízzel engedem fel, amennyi éppen hogy ellepi a húst.

Ahogy elkezdi elfőni a vizét, már nem vízzel, hanem jófajta vörösborral engedem fel, apránként. Nem szabad gyorsan főzni, a víz felforrása után csak gyengén gyöngyözzön, mint a jó húsleves.

Közben lehet szüretelni, beszélgetni, hiszen a hozzávalók felaprítása és a rétegezés után több gond nincs vele, kevergetni nem kell. Néha a bográcsot megrázzuk, és kész.

Ha mindenképpen burgonyát szeretnénk hozzá adni, akkor fél órával az étel elkészülte előtt a hasábra vágott krumplit bele lehet az ételbe főzni. Ilyenkor azért figyeljünk oda, hogy a lé picit hosszabb legyen.

A jó pörkölt csak sóval és hagymával készül, más fűszert nem igényel.

Sokan krumpli helyett tarhonyát kínálnak hozzá.

Természetesen konyhában kicsit másképp kell készíteni

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..