Orbán

Orbán

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Orbán névnap május 25-én van.

Orbán pápa életéről nagyon keveset tudunk, a hagyomány szerint Kr. u. 220-230 között uralkodott, és ő rendelte el, hogy a misekelyhet nemesfémből készítsék – ezért attribútuma a kehely, illetve a szőlőfürt, szőlőtőke. Patrónusul választották a borászok, kádárok, kocsmárosok. Tiszteletére szobrokat állítottak a szőlőhegyeken, arcmását a szőlőprésekre, hordókra vésték-faragták. Imádkoztak hozzá a kora nyári szőlőkárok elleni védelemért, hiszen ilyenkor virágzik már a szőlő, de ilyentájt még „működnek” a fagyosszentek is. Nagyon sok hagyomány fűződik hozzá, ha neve napján szép az idő, akkor szobrát felvirágozzák, kelyhébe bort öntenek, vagy a szobrot öntözik borral és a kehelybe friss gyümölcs – gyakran az éppen érő cseresznye kerül. Ha viszont rossz idő köszönt be ezen a napon, akkor a szobrát botokkal elverik, leköpdösik, kővel megdobálják.

„Orbánnak a napja hogyha fényes,

A vincellér mint a páva kényes.

Mint áldozócsütörtök

Olyan lesz őszi időtök.

Pünkösd-napi esésre

ne várj áldást vetésre.

Május hava hűvössége

A gazdának üdvössége.”

 

„Ha Orbán nevet, a szőlő sír”

„Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő”

„Ha Orbán napja szép, úgy bő lesz az esztendő!”

 

„Ha Urbánt megszenteled,

Bőven lészen búzaszemed”

Topolyán úgy tartják, hogy Orbán a fagyosszentek közé tartozik, mert „söpri a termést a faggyal.”

Baranyában úgy tartják, hogy Orbán lecsípi a kukoricát.

 

Muravidéken azt mondják:

„Míg Orbán a kemence hátán ül, addig nem hagyjuk el a nadrágot” – még várható hideg idő.

Ezért sok helyen Orbán napján a gazdaasszonyok seprűt ragadnak, és kiseprűzik Orbánt, nemcsak a kemence és a tűzhely környékéről, de még a konyhából, és az udvarból is. Utána büszkén bejelentik, hogy „a füst egyenesen emelkedik felfelé, mert Orbán eltávozott a tűzhelyről”.

 

„Jár-kel, mint Orbán lelke”

„Ne mászkáljon, mint Orbán lelke”

„Őgyeleg, mint Orbán lelke a pokolban”

Általában nyughatatlan emberre mondják, aki képtelen egy helyben megmaradni. A népi magyarázat szerint Orbán egy falusi jegyző volt, aki meghalt. A helyi kántor neheztelt az özvegyére, és ezért lepedőbe burkolózva kezdte az asszonyt ijesztgetni, aki erre azt hitte, hogy Orbán lelke visszajár.

 

„Aki felteszi Orbán süvegét” – az túl sokat ivott. Ennek eredete (lehet), hogy Orbán egy püspök volt, vagy maga a pápa, akinél egy részeges inas szolgált. Egyszer Orbán feje helyett a magáéra tette fel a püspöki süveget.

 

Azt is tudjuk, hogy Orbán bogarai a méhek, akik ezen a napon szoktak a kaptárakból kirajzani.

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .