November

November

Ha tetszett a cikk osszd meg!

November a latin novem – 9 – szóból származik, a régi római naptár szerint a 9. hónap volt a sorban.

Magyar hagyomány szerint Szent András hava – őszutó hava – enyészet hava. A természet visszahúzódik, elcsendesedik.

Szedjünk csipkebogyót, galagonya-bogyót, somot, ha a dér már megcsípte.

Élettanilag át kell állnunk a téli, hideg, vizes időszakra.

A tüzes típusnak könnyebb, mert egyensúlyba hozza a meleg-száraz energiáját a hideg-vizes külső hatás.

A vizes típusnak fokozódhatnak a tünetei, mert ugye eleve a tompaságra, nehéz, mozdulatlanságra hajlamos, és ez most nem csak belül jelenik meg, hanem kívül is. Ilyenkor javasolt nekik az erősebb, melegítő fűszerezésű ételek fogyasztása, és a hosszan főzött, sütött ételek.  A kinti hidegebb időben jobban esik a tűzhely melege, a háziasszony is szívesebben áll a sütő, vagy a tűzhely mellett. Jól esik a hosszan, 3-4 órán át, lassú tűzön főzött leves, a tartalmas, fűszeres raguk, a konfitált ételek, vagy a sütőben sütött rakottasok, akár a sólet, ami akár a fél- vagy az egész éjszakát a sütőben töltheti.

A szeles típusok sem érzik jól magukat, mert ahogy az időjárás változik, – hol ilyen, hol olyan –  nagyon gyorsan változik bennük is a szél-energia.

 

Néhány szó a konfitálásról

A konfitálás szó a francia konyhaművészetből származik, ahol is a confit szó lassú tűzön való sütést-főzést jelent. Ide tartoznak a gyümölcslekvárok – confiture –, a zöldséglekvárok (pl. hagymalekvár) stb. Csak a szó származik a francia nyelvből, ez a konyhatechnikai eljárás egy nagyon ősi módszer a tartósításra. Magyarországon régen a téli disznóvágásokkor enyhén lesózott oldalas- darabokat, combdarabokat sütöttek lassú tűzön a kiolvasztott zsírban, majd az úgynevezett zsírosbödönbe rétegesen és légmentesen lerakták a húsokat, rászűrték a zsírt majd ment a hűvös kamrába, és még húsvétkor is lehetett pecsenyét tálalni. Nagyon fontos, hogy a pecsenyelé ne kerüljön bele!!! A lekvár tartósítása is így történik, hosszú órákig, nagyon lassan pöfög a lekvárnak való érett gyümölcs. A szatmári szilvalekvárt állandó keverés mellett még ma is 15-20 órát át főzik.

 

Konfitálhatunk – magyarul inkább abálás rá a jobb szó – szárnyasok combjait, oldalast, mostanság már bárány- és borjúhúst is konfitálnak. A választott húst sózzuk, borsozzuk be, kenjük be kevés fokhagymával, tehetünk rá őrölt babérlevelet, rozmaringot, majoránnát, ízlés szerint. Tegyük a húst hűtőbe egy éjszakára. Másnap töröljük le a fűszereket, és tegyük lábasba, öntsünk rá annyi zsírt, amennyi bőven ellepi, és nagyon alacsony, egyenletes hőfokon süssük a húst 5-6 órán át. A húst leszedhetjük a csontjáról, és inkább tépve, mint vágva tegyük üveg-, vagy porcelántálba, és szűrjük rá a zsírt – isteni kenőkét kapunk belőle. Amennyiben a húst rögtön szeretnénk tálalni, úgy adhatunk hozzá párolt zöldköretet, salátát, krumpli vagy rizs-köretet. Tehetünk belőle ragukba is. Ajánlom, hogy olyan zsírt válasszunk, amilyen húst készítünk. Oldalashoz sertészsírt, kacsacombhoz kacsazsírt, libacombhoz libazsírt használjunk. Egyéb szárnyashoz a legjobb a libazsír. (Galamb, fürj, stb.)

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .