Mithras-kultusz

Mithras-kultusz

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Az ókori mediterrániumban virágzott a Mithras-kultusz, bár Mithras – Mitra – a felkelő Nap istene elsősorban a perzsa vallásban. (Megtalálható még a Rigvédában, mint Mitráh, és Mithraként a zoroasztriánus és a manicheista vallásban – mindenhol mint a felkelő Nap istene szerepel.)

A perzsa vallásban már nemcsak a világosság istene, hanem a vallás megváltója, a hazugság, a rossz, a sötétség legyőzője lett. Nagy mesternek tartották, ő volt a bölcsesség, igazság, hit. Egyes források szerint szűztől született (Jézus előképe), más mítosz szerint sziklából (Bak-szimbólum) született.

Mithras szentély - FertőrákosAz 1. században már a Római Birodalom legnépszerűbb istene volt. Aurelianus császár idején, a 3. században alakja összeolvadt a Sol invictussal. Aurelianus érméin is a Napkorong szerepel, valamint légiós jelvényein is ábrázolták. Marcus Aurelius császár fia, Commodus császárt beavatták a Mithras-misztériumba, ezért Mithras kultuszát már államilag támogatta.

A keresztényüldöző Diocletianus idején a Római Birodalom fő védőistene volt. I. Constantinus, keresztény császár uralkodása alatt is élt még hivatalos kultusza.

Septimus Severus feleségül vette Julia Daminát, aki egy szíriai főpap-családból származott. A császár fiát, Caracallát már a „a Nap győzhetetlen urának” szólították.

Mithras kultuszát jobbára barlangokban űzték (természetes barlangokban, vagy földbe vájt üregekben.)

A kultusz a IV. században indult hanyatlásnak.

Hazánkban is van Mithras-szentély Fertőrákos mellett. 1866. júliusában két soproni férfi, ifj. Stornó Ferenc és Malleschitz György találta meg a barlangot. A barlang feltárását id. Stornó Ferenc végezte. Talált 1 feliratos kultuszképet, 3 oltárkövet, 2 oroszlánszobrot, 27 darab halotti hamvakat és érméket tartalmazó és egy csontvázas sírt. 1948-tól aknazár, majd vasfüggöny akadályozta a szentély látogatását. 1991-ben elkezdték a helyreállítást, a kultuszhely védőépületet kapott, és a kultuszképet is helyreállították.

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!1 thought on “Mithras-kultusz”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .