Mindneszentek és halottak napja

Mindneszentek és halottak napja

Ha tetszett a cikk osszd meg!

November 1. Mindenszentek napja  

 Szeged környékén sütik a Mindönszentök kalácsát (más vidéken kóduskalácsot), amit ezen a napon a koldusoknak adtak. (Általában a templom vagy a temetők kapujában osztották szét.) Ilyenkor megtisztítják a sírokat, gyertyát, mécsest gyújtanak. Ez az este a halottak estéje, katolikus vidékeken a Biblia soraira is a gyertyagyújtással emlékeznek: „örök világosság fényeskedjék nékik”. Néphit szerint ezen az éjszakán a templomban a halottak miséztek.  Sok házban ezen az estén annyi szál gyertyát gyújtottak meg, ahány halottja volt a családnak. Azt is figyelték, hogy kinek a gyertyája ég le leghamarabb, úgy tartották, hogy ő távozik el legközelebb a családból.

 

November 2. Halottak napja

(ha november 2-a vasárnapra esik, akkor Halottak napja november 3-a lesz. Az Úr napját nem zavarják meg a holtakra való emlékezéssel.)

Dologtiltó nap, vagy akár az egész hét dologtiltó, nehogy a holtak nyugalmát megzavarják.

998 óta tartják hivatalosan. Mivel a néphit azt tartja, hogy ilyenkor nyitva van az Alvilág kapuja, a halottak hazalátogatnak, ezért vacsoránál plusz egy terítéket tettek az asztalra. Más tájakon éjjelre készítettek ki kenyeret, sót és vizet az asztalra.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .