Miért nyúl a nyúl?

Miért nyúl a nyúl?

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Káposztáért nyúl – ahogy a régi találós kérdés mondja. De mi köze a nyuszinak a húsvéthoz? Miért a nyuszi hozza a piros tojást?

Solymossy Sándor etnográfus szerint a németeknél, és a Magyarország területén élő sváboknál a gyöngytyúk tojását festették, és adták ajándékba. A nyúl neve németül Hase, a gyöngytyúk pedig Haselhuhn, és így a szó lerövidülvén lett a tyúkból nyúl.

Az angolszász területen egy régi legenda szerint Eostre Hold istennő a téli időszakban egy sebzett madarat talált egy mezőn. Hogy megmentse a haláltól, átváltoztatta nyuszivá, ám ő megőrizte tojásrakó képességét és köszönetképpen kidíszítette a tojásokat, és az istennőnek ajándékozta. A Holdistennő Eostre nevéből származik az angol easter szó. Német területen a Holdistennőt Ostrának hívták és nevéből származik az Oster szó.

Keleten a nyuszi ugyancsak egy különleges állat. A legenda szerint mivel nem volt mit felajánljanak Indra istennőnek, a nyúl saját magát készítette el a szent tűzben, és jutalomképpen a Holdra helyezték, ezért a Hold egyikneve Sasin, vagyis nyulas. Az indiaiak a Hold foltjaiban nyulat látnak.

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .