Miért jó sört inni?

A jó sör minden összetevője jó hatással van a szervezetre. Az árpa és a komló gyógyító hatásairól egy másik cikkben olvashatnak.
Természetesen csakis a felelős, mérsékelt sörfogyasztás segíti az egészséget. AWHO ajánlása szerint nőknek átlagban 3-5 deci sör fogyasztása ajánlott.
A sör általánosságban csökkenti a szervezet gyulladásait, főleg a légző- és emésztőrendszerben. Egy Angliában végzett vizsgálat szerint 1 pohár sör fogyasztása akár 31 %-kal is csökkentheti a reumatoid artritisz kialakulásának esélyét.
Az amerikai nefrológiai szövetség vizsgálata szerint a sör jelentősen csökkentheti a vesekő kialakulásának kockázatát, akár 41 %-kal. Ugyanezt támasztotta alá egy 1999-ben közölt finn tanulmány. Ők úgy találták, hogy a kis mennyiségű sör fogyasztása 40 %-kal csökkenti a vesekő kialakulásának esélyét. A már kialakult vesekő távozását is segíti, mert a húgyutakat tágítja.
Szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében, hiszen jelentős a kalcium-tartalma, így csökkenti a csontritkulás kialakulását, vagy lassítja annak kialakulását. A sörben a szilícium egyik fajtája, az ortokovasav található, ami támogatja az egészséges csontokat.
Kísérleteket végeztek 65 év felettieknél, ahol egy hét alatt vizsgálták a minimális sör-fogyasztást. Kiderült, hogy javultak – főleg a nők között – a kognitív funkciók.
A komló humulon és lupulon vegyülete antioxidáns hatású, és csökkenti egyes streptococcus baktériumok elterjedését a szervezetben, illetve bizonyos fokú védelmet biztosít a helicobacter pylori ellen is.
Spanyol kutatások 2012-ben kimutatták, hogy napi egy pohár sör csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A sörben megtalálható polifenolok kedvező hatással vannak az erek állapotára, növeli a jó HDL-koleszterin szintjét, és mérsékli a rossz LDL-ét.
És miért jó jó sört inni?
Mert finom. Annyi fajtája van, hogy mindenki megtalálja az ízlésének legmegfelelőbbet. Tényleg érdemes viszont jó minőséget választani, ami nem biztos, hogy a legdrágább.