Margit

Margit

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Margitok június 10-én ünneplik névnapjukat.

Margit neve napjához számos jelző és népi megfigyelés tartozik.  Egyrészt negyvenes nap, mert ha ezen a napon esik az eső, akkor 40 napig ilyen idő várható. (Nem mellesleg 8-án ünnepeltük Medárd napját.) Ehhez kapcsolódik az egyik nem túl szép jelzője: Pisis – a gyakori felhőszakadások miatt. Ha viszont ezen a napon égiháború, jégverés, zivatarok vannak, akkor Margitot Mérgesnek nevezik: „Margit a felhőtől fél, égi háborút vél”.

A moldvai csángók pedig pont a jégverés ellen hívták Margitot segítségül, hiszen legendája szerint legyőzte az ördögöt – aki az égzengésért, jégverésért felelős. Szent Margit attribútuma, hogy a sárkány fején, vagy torkán tapos, kezében kereszt.

Termésjósló nap is: mert ha ezen a napon esik az eső, akkor a dió, mogyoró férges lesz, és lehullik.

A Retkes kétértelmű jelzőt azért kapta, mert ezen a napon vetik a retket, hogy zsenge maradjon. A káposzta és a len vetőnapja is.

Másik kétértelmű jelzője a Legyes, mert Doroszlón azt tartják, hoy ezen a napon nem szabad ablakot nyitni, mert sok lesz a légy. „Margit asszony legyek királynője, és ezen a napon minden konyhába beereszt egy kötővel.”

Ezen a napon kezdték meg a szabadban való fürdést.

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .