Március-Böjtmás, böjtelő, tavaszelő, bőrszedő hava

Március-Böjtmás, böjtelő, tavaszelő, bőrszedő hava

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Az év első havát – régen márciussal kezdődött az év – Romolus nevezte el apjáról, Marsról. Kezdetben Mars pásztoristen volt, Silvanus néven erdők, mezők, a termés és a tavasz védnöke volt. Mint termés és tavasz felett uralkodó, összekapcsolódott a termékenységgel is. (Latin silva szó vadon, erdő, fa bokor, liget jelentéssel bír.) Kicsivel később már a görög Árész hadistennel azonosították. Rhea Silvia Veszta-szűzzel megesett kalandjából született Romolus és Rémus, a Rómát megalapító ikerpár. Vénusszal való kapcsolatából született Ámor, a szerelem istene, aki nyíllal, tehát harci eszközzel ejti szerelembe a kiszemelt embereket. Másik gyermeke Vénusztól Harmónia nevet kapta – a háború és a szépség istenei a szülei Harmóniának is.

Külön érdekessége Mars istennek, hogy különböző templomokat szenteltek neki, és mindig hozzátették, hogy milyen aspektusában tisztelik az adott templomban. Létezett egy templom Mars Ultornak szentelve, aki a bosszúálló Marsot szimbolizálta. Szenteltek templomot Mars Gradivusnak, ami fordításban Mars, ki a sereg előtt jár a csatában-t jelent. Létezett Mars Victor is, ahol is a győztes csatáért imádkoztak.

Az ókori Rómában szerencsésnek gondolták, hogy ha tavasszal indították el a háborúkat, ezért március elsején a hadjáratok kezdetének ünnepét minden évben megtartották, ennek neve Feriae Marti volt. Ekkor kimentek a Mars-mezőre (Campus Martius), ami a hadgyakorlatok, a népszámlálás, és népgyűlés helyszíne volt. Népgyűlést csak akkor tartottak a Mars-mezőn, ha az hadi kérdésre vonatkozott. Volt egy kiemelt ünnep, erre ötévente került sor, a népszámlálás, a censusok után tartották meg, ez volt a Souvetaurilia, amikor a harcmezőn felsorakoztak az ünneplők, az áldozati állatokat – disznót, bárányt és egy bikát – háromszor felvonultatták a nép előtt, majd feláldozták őket Mars istennek.

Mars hadistent teljes harci díszben ábrázolták, mellén vérttel, fején tarajos sisakkal, kezében pajzzsal és lándzsával.  (Marsnak külön lándzsái voltak. Ezeket a Forum Romanum egy kis szobácskájában tartották. Ha bármelyik lándzsa egy picit is elmozdult, az azt jelentette, hogy Rómát ellenség fenyegeti. Ha viszont Róma indított hadjáratot, akkor a hadvezérek elmozdították a lándzsákat, és azt ismételték, hogy Mars felébredt! (Mars vigila.)

Szent állatai a farkas és a harkály voltak, őket küldte iker-gyermekei, Romolus és Remus táplálására.

Szent fája a tölgy.

Kísérői másik iker-gyermekei: Pallor (Sápadtság), vagy Metus (Iszonyat), és Pavor (Rémület)

Kevéssé ismert, hogy Marsnak létezett jóshelye is, helye Tiora Matienében volt, és jóslatot kérőknek harkály útján adott.

Bőrszedőnek azért hívták e hónapot, mert tavasszal az átlagosnál több halottat figyeltek meg. Egyik lehetséges oka, hogy télen legyengült szervezet, vitaminhiány lépett fel.

Csíziók könyve így ír márciusról: „Böjtmás havában eret ne vágass, semmi purgácziót ne végy hozzád, édes italt igyál, és édes étkeket egyél. Egyél mustárt és tormát ecettel, a fürdő hasznos, ruhát vess a borba, amelyet iszol. Ha e hónapban mennydörgést hallasz, szeles és bő időt jelent. Amennyi köd van márciusba, annyi zápor lesz az esztendőben.”

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .