Maláta

Maláta

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Gabona csíráztatásával, majd szárításával előállított termék.

A sör, a whisky és a vodka legfontosabb alapanyaga.

Gabona csíráztatásakor diasztáz – enzim-fajta – keletkezik, amely a gabonában lévő keményítőt cukorrá, maltózzá és dextrinné bontja le.

Ezt alakítják át az élesztő gombák alkohollá.

Legalkalmasabb az árpa, mert nagyon gyorsan kicsírázik.

Először csíráztatják a gabonát, ez a zöld maláta. Ezt használják a szeszgyártásban.

Sörkészítéshez a zöld malátából további eljárással a vizet eltávolítják, ez a maláta-aszalás.

Az aszalás hőmérsékletétől függ, hogy sárga, vagy barna színű lesz a maláta.

Barna sörhöz a malátát még pörkölik is.

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .