Mákos pite

Mákos pite

Ha tetszett a cikk osszd meg!

  • 500 g darált mák
  • 300 g liszt (rétesliszt)
  • 300 g olvasztott vaj + a tepsi kikenéséhez
  • 250 g cukor + 1kávéskanálnyi az élesztőhöz
  • 50 g búzadara
  • 6 deci tej
  • 25 g friss élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 tojás
  • csipet só
  • opcionálisan mazsola a töltelékbe, porcukor a szóráshoz, félkemény tejszínhab, vagy ízesített görög joghurt a tálaláshoz

Készítsünk kovászt: langyosítsunk meg egy deci tejet, tegyünk bele 1 kávéskanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és szórjuk meg 3 kávéskanálnyi liszttel.

Szitáljuk át a többi lisztet, a közepébe készítsünk mélyedést, és ha megkelt a kovász, öntsük a mélyedésbe.

Válasszuk ketté a tojásokat, és tegyük bele a tojás sárgáját.

Kezdjük el dagasztani (kézzel vagy géppel), lassan csorgassuk hozzá az olvasztott vaj felét, majd hagyjuk meleg helyen megkelni.

Közben a fél liter tejet kezdjük melegíteni, szórjuk bele a sót, a cukrot, majd a búzadarát, citromhéjat, a mazsolát, és főzzük pár percig.

Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük bele a felvert tojásfehérjéket, és a maradék olvasztott vajjal habosítsuk ki kicsit a tölteléket.

A megkelt tésztát vegyük ketté, nyújtsuk ki a tepsink méretének megfelelően. Az első lappal béleljük ki a tepsit (az oldalát is!!!)

Kenjük rá a tölteléket, és a másik lappal fedjük be a süteményt.

Előmelegített sütőben, 175 fokon süssük tűpróbáig. (Kb. 45 perc, figyeljünk arra, hogy a sütemény vastag, ha a teteje nagyon pirulna, terítsünk rá egy alufóliát.)

 

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..