Mákos pite

- 500 g darált mák
- 300 g liszt (rétesliszt)
- 300 g olvasztott vaj + a tepsi kikenéséhez
- 250 g cukor + 1kávéskanálnyi az élesztőhöz
- 50 g búzadara
- 6 deci tej
- 25 g friss élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 3 tojás
- csipet só
- opcionálisan mazsola a töltelékbe, porcukor a szóráshoz, félkemény tejszínhab, vagy ízesített görög joghurt a tálaláshoz
Készítsünk kovászt: langyosítsunk meg egy deci tejet, tegyünk bele 1 kávéskanálnyi cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és szórjuk meg 3 kávéskanálnyi liszttel.
Szitáljuk át a többi lisztet, a közepébe készítsünk mélyedést, és ha megkelt a kovász, öntsük a mélyedésbe.
Válasszuk ketté a tojásokat, és tegyük bele a tojás sárgáját.
Kezdjük el dagasztani (kézzel vagy géppel), lassan csorgassuk hozzá az olvasztott vaj felét, majd hagyjuk meleg helyen megkelni.
Közben a fél liter tejet kezdjük melegíteni, szórjuk bele a sót, a cukrot, majd a búzadarát, citromhéjat, a mazsolát, és főzzük pár percig.
Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük bele a felvert tojásfehérjéket, és a maradék olvasztott vajjal habosítsuk ki kicsit a tölteléket.
A megkelt tésztát vegyük ketté, nyújtsuk ki a tepsink méretének megfelelően. Az első lappal béleljük ki a tepsit (az oldalát is!!!)
Kenjük rá a tölteléket, és a másik lappal fedjük be a süteményt.
Előmelegített sütőben, 175 fokon süssük tűpróbáig. (Kb. 45 perc, figyeljünk arra, hogy a sütemény vastag, ha a teteje nagyon pirulna, terítsünk rá egy alufóliát.)