Lusta asszony kenyere

Lusta asszony kenyere

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Hozzávalok:

  • 500 gr BL-80 fehér, vagy BL-112 félfehér kenyérliszt (a liszt felét lecserélhetjük teljes kiőrlésű tönkölylisztre.)
  • 4 deci víz
  • 25 g friss élesztő
  • 1,5 teáskanálnyi só
  • magok tetszés szerint opcionálisan

 

A sütés tervezett ideje előtt 12 órával keverjük össze az élesztőt egy kis vízzel. A lisztet a sóval keverjük el, és ha az élesztő kicsit beindult, keverjük hozzá a liszthez. Adjuk hozzá a vizet, és fakanállal nagyon alaposan keverjük össze, a galuska-tésztánál picit sűrűbb állagúnak kell lennie. (Ha magokkal akarjuk a kenyerünket dúsítani, akkor azt majd 12 óra leteltével keverjük hozzá.)

Letakarva hagyjuk állni 12 órán keresztül, nem kell meleg helyre tenni.

12 óra elteltével tegyünk be egy fedővel rendelkező sütőformát a sütőbe, és kapcsoljuk be minimum 230 fokra.

A tészta megkelt, és nagyon ragad, ha magokat akarunk a kenyérhez adni, azt most szórjuk a megkelt tésztára, keverjük össze. Mivel a tészta erősen ragad, nagyon erősen lisztezett deszkára öntsük, tetejét is belisztezzük, majd 2-3 gyors mozdulattal hajtogassuk össze, először fentről le, középig, majd lentről fel, középig, két oldalát hajtsuk alá, majd konyharuhával letakarva pihentessük még fél óráig.

A megkelt kenyértésztából tehetünk el kovászt.

Fél óra múlva a tésztát az előmelegített formába tesszük, óvatosan, mert az edény forró!!! Lefedve 40 percig, utána fedő nélkül még 10-15 percig sütjük. A sütő végig legyen forró.

A ropogósra sült kenyeret tekerjük konyharuhába, és úgy hagyjuk kihűlni.

 

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..