Liszt

Liszt

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A mostani cikkben összefoglalót olvashatnak a lisztekről.

A magyar szabvány a világon a legszigorúbb!!

Liszt:

Elsősorban gabonafélék terméséből őrléssel és részleges héjeltávolítással előállított finom szemcséjű termék.

Liszt készülhet:

  • gabonaféléből (búza, árpa, rozs)
  • fűféléből (rizs)
  • magvakból (dió, mandula, borsó, csicseriborsó)
  • gumókból: burgony

Búzaszem:

  • csíra vitaminok

fehérjék

olajok

  • endospermium (tápláló szövet) keményítő

fehérje

  • héj (korpa) – őrlési melléktermék, rostban gazdag

Finomliszt     BL 55, BL 51

Apró szemcseméretű, alacsony korpatartalmú, világos őrlemény

Csak az endospermium, vagy tápláló szövet őrleményéből áll

  • sűrítéshez (habarás, rántás, staubolás)
  • panírozás
  • palacsinta tészta
  • kalács
  • kelt tészta
  • sütemények

 

Rétesliszt, fogós liszt, grízes liszt    BF 50, BFF55

A finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcséjű őrlemény, sikértartalma őrlés során kevésbé károsodott, így a rugalmas, nyújtható tésztákhoz használjuk. Hamu és korpatartalma megegyezik a finomlisztével, ugyanúgy a magbelsőt használjuk, csak durvább a szemcse-mérete.

  • pogácsa
  • piskóta
  • rétes
  • natúr húsok sütése (csak lisztbe, vagy paprikás lisztbe mártott húsok)
  • omlóstészták
  • aprósütik

 

Kenyérliszt BL 80, BL 112, BL 160

Több héjrészt tartalmaz, ezért színe sötétebb, sikértartalma magas.

(lehet helyettesíteni finom és rétesliszt 2/3 és 1/3 arányú keverésével)

  • kenyerek
  • kelt tészták

Barna liszt

Rostban szegényebb a teljes kiőrlésűnél, és hozzáadott anyagokat tartalmazhat

Teljes kiőrlésű búzaliszt        TBL 196

Az őrlemény a héjat is tartalmazza, csírát nem minden esetben.

Azonos a felhasználása a finomlisztével.

Rozsliszt     RL 60,  RL 125, RL 190

Világos rozsliszt / Rozsláng   RL 90

Sikértartalma alacsony, ezért BL-tel keverik. Főleg kenyérsütéshez használják, növeli a fizikai erőnlétet, B-vitaminban gazdag, valamint sok benne a kalcium, magnézium, nitrogén, foszfor.

  • kenyér
  • pogácsa
  • mézeskalács

Durumliszt DSL

Mediterrán fajta, magas fehérjetartalma van, ezért nem kell hozzá tojás. Sárgás színű, finomszemcsés őrlemény, világos héjdarabokat is tartalmaz.

  • száraz tészták

Graham-liszt       GL 200

Szemcsemérete nagyobb, ezért a szervezetbe jutva lassabban szívódik fel, később leszünk éhesek. Tartalmaz: búzacsírát, ásványi anyagokat, folsavat, B-vitamint, van benne még folsav, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, cink és mangán.

  • főleg kenyérfélék,
  • tészták

A Graham-liszt nevét Sylvester Grahamről (1794–1851), a reformtáplálkozás egyik korai hirdetőjéről kapta. Graham fontosnak tartotta a teljes kiőrlésű termékek és a korpa fogyasztását. Az általa 1829-ben feltalált, róla elnevezett liszt is teljes kiőrlésű gabonából készül, csupán a szennyezett héjréteg hiányzik róla, vagyis a benne hagyott csíra és a korpa tartalmazza azokat az élettanilag jelentős ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat, amelyek a finomított fehér lisztben már nincsenek meg.

Tönköly búzaliszt        TBL 70, TBL 300

Ősi magyar fajta, fehérjetartalma 6x magasabb, int a közönséges búzáé. Magas ásványi anyag és rosttartalma van, valamint vitaminokban gazdag.

Sütőporos liszt   

Angliában és Amerikában használatos

Finomliszt, amihez sütőport adagoltak. 250 g liszthez egy evőkanál sütőport tesznek.

Kukoricaliszt      Gluténmentes!!!

Aranysárga színű, enyhén édes liszt.

Süteményekhez,  használható, édes ízt ad a kenyérnek, krémek sűrítéséhez is jó.

  • galuska
  • krémleves
  • sűrítés
  • húsok töltése
  • puliszka
  • prósza

Hajdinaliszt   gluténmentes

Rosttartalma kétszerese a Graham-lisztének, telítetlen zsírsavtartalma 77 %-kal több, mint a búzáé. Földes aroma, barnás szín jellemzi a hajdinalisztet.

Franciák palacsintát készítenek belőle sajttal, tükörtojással megtöltve.

Az orosz blini kenyér alapanyaga.

  • kenyér
  • száraztészta
  • kása

Burgonyaliszt     gluténmentes

szárított burgonya lereszelve

  • levesek, szószok sűrítése
  • krumplis kenyér

Rizsliszt      gluténmentes

Barna és fehér rizsből is készítik.

Szószok sűrítéséhez, tészták, sütemények készítéséhez használják.

Tojás nélkül is jó állagú lesz a tészta

  • porhanyós, omlós tészták
  • galuska
  • palacsinta
  • krémleves
  • sűrítés szószoknál
  • tészta – kínai

Búzadara

Búzamag belsejének nagyszemcsés őrleménye.

Kismértékben héjat is tartalmaz, esetenként csírarészecskéket is

levesbetétek

  • gombócok
  • édességek
  • gyúrt tészták

 

Búzakorpa

Terméshéjat és a csíra egy részét tartalmazza, lisztnél nagyobb szemcseméret jellemzi.

Rostban gazdag, ami nem emészthető, ezért jó hatással van az anyagcserére.

Csökkenti az éhségérzetet, ásványi anyag és vitamintartalma magas.

Amaránt

Ajánlott keverési arány kenyérhez: 1 : 4.

Zabliszt

Zabpehelyből előállítható.

Kenyérhez, panírmorzsához is jó.

Mandulaliszt

Sütemények – főleg a macaronhoz kiváló.

SIKÉR

A gabonaszemekben előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amely a tészta nyújthatóságát és rugalmasságát határozza meg.

Ettől lesz levegős és rugalmas a tészta. A legtöbb sikér a tönkölybúzában van, utána a többi búzafajtában,majd a rozs és árpaszemekben.

 

Glutén-érzékenység

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutein keveréke, ami a búza, a rozs, a zab és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt. Ezt a fehérjét nem tudja valaki maradéktalanul lebontani alkotó elemeire, aminosavakra. Ha ehhez párosul a bél megnövekedett áteresztő képességgel, akkor az emésztetlen fehérje molekulák bekerülnek a véráramba, az immunrendszer antitesteket hoz létre ellene. Ezek a test különböző részeiben felhalmozódnak, és gyulladásokat okoznak.

Tünetei: émelygés, puffadás, szorulás, vagy hasmenés, csalánkiütés, ekcéma,  migrénes fejfájás, depresszió.

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..