Limonádé

Limonádé

Ha tetszett a cikk osszd meg!

A limonádé szó a francia limonade, az olasz limonetta szóból származik, és citromot jelent. Magyarországon a német limonade szó honosodott meg.

A limonádé víz, cukor és citromlé keverékéből álló üdítő ital. Ezért furcsa, ha citromos limonádét emlegetünk, picit értelmetlen.

Az alap limonádét kétféleképpen is elkészíthetjük.

1 egész citromot vágjunk félbe, az egyik felét vékonyan karikázzuk fel.

Tegyük egy kancsó aljára, és szórjuk meg 3 evőkanál cukorral.

A citrom másik felét csavarjuk ki, és öntsük a cukros citromszeletekre.

Öntsük fel fél liter vízzel.

 

A másik variáció szerintem finomabb:

Fél liter vízbe tegyünk 7 evőkanál cukrot, és forraljuk fel.

Egy egész citrom héját reszeljük le, levét nyomjuk ki.

Amikor forr a cukorszirup, tegyük bele a citromhéjat és a citromlevet is, és lassan gyöngyözve főzzük öt percig, majd hagyjuk állni negyed órát.

Szűrjük le. Ez a cukorszirup eltartható kifőzött üvegekben is. (lásd még a cukorszirupok cikket is.)

Ezt a cukorszirupot kihűlés után öntsük a kancsóba, öntsünk rá vizet, és tálaljuk friss citromkarikákkal.

 

A limonádét ízesíthetjük virágokkal is: a citromos cukorszirupba morzsoljunk bele 7 szál levendula virágját, így hagyjuk kihűlni, majd öntsük fel a kívánt mennyiségű vízzel.

Mehet bele aprított mentalevél, citromfűlevél, vagy használhatunk mentaszirupot, citromfűszirupot is. Készíthetjük friss, reszelt gyömbérrel is.

 

Amennyiben limonádénkat friss gyümölccsel gazdagítjuk, érdemes a gyümölcsök – legalább egy részét – fagyasztóban megfagyasztani. (Természetesen tisztítva, darabolva, kimagozva.) A fagyott gyümölcsöt használva nem kell jégkockát használnunk, pontosabban tudjuk az ital vizességét beállítani.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..