Limonádé

A limonádé szó a francia limonade, az olasz limonetta szóból származik, és citromot jelent. Magyarországon a német limonade szó honosodott meg.
A limonádé víz, cukor és citromlé keverékéből álló üdítő ital. Ezért furcsa, ha citromos limonádét emlegetünk, picit értelmetlen.
Az alap limonádét kétféleképpen is elkészíthetjük.
1 egész citromot vágjunk félbe, az egyik felét vékonyan karikázzuk fel.
Tegyük egy kancsó aljára, és szórjuk meg 3 evőkanál cukorral.
A citrom másik felét csavarjuk ki, és öntsük a cukros citromszeletekre.
Öntsük fel fél liter vízzel.
A másik variáció szerintem finomabb:
Fél liter vízbe tegyünk 7 evőkanál cukrot, és forraljuk fel.
Egy egész citrom héját reszeljük le, levét nyomjuk ki.
Amikor forr a cukorszirup, tegyük bele a citromhéjat és a citromlevet is, és lassan gyöngyözve főzzük öt percig, majd hagyjuk állni negyed órát.
Szűrjük le. Ez a cukorszirup eltartható kifőzött üvegekben is. (lásd még a cukorszirupok cikket is.)
Ezt a cukorszirupot kihűlés után öntsük a kancsóba, öntsünk rá vizet, és tálaljuk friss citromkarikákkal.
A limonádét ízesíthetjük virágokkal is: a citromos cukorszirupba morzsoljunk bele 7 szál levendula virágját, így hagyjuk kihűlni, majd öntsük fel a kívánt mennyiségű vízzel.
Mehet bele aprított mentalevél, citromfűlevél, vagy használhatunk mentaszirupot, citromfűszirupot is. Készíthetjük friss, reszelt gyömbérrel is.
Amennyiben limonádénkat friss gyümölccsel gazdagítjuk, érdemes a gyümölcsök – legalább egy részét – fagyasztóban megfagyasztani. (Természetesen tisztítva, darabolva, kimagozva.) A fagyott gyümölcsöt használva nem kell jégkockát használnunk, pontosabban tudjuk az ital vizességét beállítani.