Libaaprólék-leves maceszgombóccal Márton napra

- 1 kg libaaprólék
- 50 deka vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, ízlés szerint mehet bele kis cikk karalábé, pár kelbimbó, vagy cikk kelkáposzta, pár karfiolrózsa, gombafej, zöldpaprika, esetleg egy kisebb paradicsom)
- l kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- egész szemes bors
- további fűszerek ízlés és alkat szerint
A megtisztított libaaprólékot hideg vízben feltesszük főni. Figyeljünk oda, hogy amint felforrt, rögtön tegyük takarékra, és a keletkezett habot szedjük le. Ekkor tegyük bele a vöröshagymát héjastól, a fokhagymagerezdeket, az egész szemes borsot. Nagyon lassan, éppen hogy gyöngyözve főzzük. Ha kell, többször is szedjük le a keletkező habot. Ha az aprólék félig megfőtt, adjuk hozzá a megtisztított és felaprított zöldségeket.
maceszgombóc:
- 10 deka macesz
- 2 tojás
- 1 evőkanál libazsír
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- apróra vágott petrezselyemzöld
- só
- őrölt bors
A macesz felét vízbe áztatjuk, másik felét porrá törjük/daráljuk. A libazsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, megszórjuk a petrezselyemzölddel, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük ízlésünk szerint. Beletesszük a maceszlisztet és a beáztatott maceszt. Jól összekeverjük, és pihentetés után – fél – egy óra – vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. (Egyszerűbb fagyiadagolóval gombócozni, és két-három mozdulattal gombóccá formálni, így biztosak lehetünk benne, hogy minden gombóc egyforma nagyságú lesz, és egyszerre fognak megfőni). Lobogva forró sós vízbe tesszük a gombócokat (vagy a húslevesből veszünk el egy kis lét, és abban főzzük ki), lassan főzzük, kb. 20-30 percig.
A libazsírtól „nem kell félni”, (félelem is az ártó-szél tünetcsoporthoz tartozik), hiszen sok benne a telítetlen zsírsav, és így a koleszterinre sincs kedvezőtlen hatása. Egyre több helyen rehabilitálják a liba- és kacsazsírt. Forrpontjuk (füstölési pontjuk) közel van az olíva-olajéhoz