Levendula

Levendula

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Az év gyógynövénye 2018 a levendula.

Közönséges levendula, más néven francia levendula, valódi levendula, szagos levendula, orvosi levendula – Lavandula angustifolia.

Az angol levendula – Lavandula intermedia illata erősebb, mint az előzőnek, több olaj sajtolható belőle, de van egy kis fanyarság benne, ezért „értéktelenebb”. Nevezik egyszerűen Lavandinnak is.

A portugál levendula – Lavandula latifolia, vagy Lavandula spica. Ezek a fő levendula-fajták, de természetesen még számtalan fajta létezik.

Magának a névnek kétféle magyarázata van, az egyik szerint a latin lavare – mosni igéből származik, hiszen a mosodák, fürdők környékére telepítették. A mosónők neve pedig lavender, vagy lavandiére volt. A másik magyarázat szerint a livendula szó fakó és kékes jelentésű.

A levendula ismerete és használata egyidős az emberiséggel. Az egyiptomiak használták gyógyító kenőcsökben, füstölőkben és a mumifikálásnál. Théba környékén termesztették szent kertekben. Feljegyezték, hogy Tutanhamon sírjának feltárásakor is érezni lehetett még a sírkamrában a levendula illatát.  Kleopátra csábításaihoz is használta a levendula illatát.

Dioszküridész az 1. században élt katonaorvos a De Materia Medica (A gyógyító anyagokról) című művében különösen az égési sérülések, és sebek gyógyítására ajánlotta.

Ezen kívül az isteneknek szánt szüzeket levendulavirággal díszítették.

A rómaiak hagyományosan mosodák környékére telepítették, a közfürdőkben a padlóra szórták illatosítónak, és így használták frissítő tulajdonságát. Fürdővízhez is adtak levendula-csokrot, itt a nyugtató és bőrápoló hatását élvezték. A római nők az ágyak hasadékába is tettek szárított levendula-virágot, hogy a bolhák és poloskák elkerüljék az ágyukat.

A levendula gyakran szerepel a Bibliában is, eredetileg úgy tartották, hogy az Édenkertből származott. Egy másik legenda szerint Szűz Mária egy levendulabokorra tette kis Jézus ruháját, más verzió szerint pólyáját, száradni, és a bokor innentől kezdve illatozik.

Olvashatunk a levenduláról Judit és Holofermész történetében is, ahol is Judit többek között levendulával kente be magát, hogy Holofermészt el tudja csábítani, a csábítás sikeres volt, a hadvezért megölte, és így megmentette Jeruzsálemet.

 

  1. században Bingeni Szent Hildegard bolhák és fejtetű ellen ajánlotta, de készített belőle levendula-vizet is. Kolostora kertjében termesztette. Egyik receptje így szól: „A borban vagy víz és méz keverékében főtt levendula langyosan fogyasztva csökkenti a májban és a tüdőben érzett fájdalmat és a mellkasban fellépő szorító érzést, valamint tisztítja az értelmet.”

Culpeper a Complete Herbal című füvészkönyvében a nyavalyatörés, vízkórság, renyhekór, görcsök, rángatózások, szélütés, ájulás kezelésére ajánlotta. Ő volt az első, aki figyelmeztetett arra is, hogy óvatosan használandó, mert nagyon átható, vad illata van.

Érdekes az a középkori mondás, hogy „levendulába fektet be”, aminek jelentése, hogy a zálogba beadott ruhákat szárított levendulával szórták be, hogy a ruha épségét megőrizzék.

Egy aranyszalaggal átkötött, szárított levendulával töltött zsákocskát adott szíve hölgyének I. Károly.

Az ír menyasszonyok zöld levendulából készült harisnyakötőt hordtak ruhájuk alatt. Az írországi Moira-kastély környékére pedig 1 hektáros levendulást telepítettek.

  1. Károly francia király pedig levendulával töltött párnát vitt magával utazásai során. XVII. Lajos pedig levendulás vízben fürdött.

Középkorban pestis ellen is használták. A 17. században volt egy érdekes per: elfogtak 4 tolvajt, akik pestises halottakat fosztogattak. Ennek ellenére nem kapták el a kórt, és büntetésük enyhítését ajánlották fel nekik, ha elárulják a titkot. A titkuk egy speciális ecet volt, ami rozmaringból, kakukkfűből, zsályából és levendulából készült.

Háziasszonyok előszeretettel használták bútorápolásra is, egyrészt fényessé tette a bútorokat, másrészt a szoba levegőjét is fertőtlenítette és illatosította.

Viktória királynő, akinek saját udvari levendula-beszállítója volt, levendulás dezodort használt.

A levendulaolaj felhasználása és illóolajának kutatása a 20 században új lendületet vett. Az 1900-as évek elején René-Maurice Gattefosse francia vegyész laboratóriuma kigyulladt, a vegyész súlyos égési sérüléseket szerzett. Megégett karját levendulaolajba mártotta, és megtapasztalta, hogy gyorsan csökkent a fájdalomérzet. Többször megismételte, majd a seb fertőzés- és hegesedés nélkül gyógyult. Még az I. világháború idején is sebek tisztítására és fertőtlenítésre használták, a kórtermek padlójára is csepegtették. Jelenleg is folynak kutatások, hiszen a levendula olaja antiszeptikus hatású. Egyébként Gattefosse volt az első, aki az aromaterápia szót használta.  (1937. Gatefosse-s Aromatherapy)

Dél-Franciaországban természetesen évente megtartják a Levendula-fesztiválokat, karneválokat szerveznek.

Avignon-tól 20 kilométerre, Coustellet városában 1991-ben megnyílt a Levendulamúzeum. Egy másik Levendulamúzeum pedig Saint-Reméze-ben van.

Igazi érdekesség, hogy a levendula a tűz növénye. A virágokban olyan sok illóolaj van, hogy a nyári forróságban képes öngyulladásra, és a környező növényeket is lángra lobbanthatja.

A virágok nyelvén a levendula a válaszolj nekem jelentéssel bírt, szimbolikájában pedig az állandóságot testesíti meg, és a csend szimbóluma is.

Az 1664-ben, a Bécsben kiadott, Lippay János által írt: Posoni kert című mű a pozsonyi érseki kert növényeit ismerteti, és az azokhoz kapcsolódó termesztésről ír. Ebben a műben már szerepel a levendula. Az ipari célokat szolgáló első levendula-ültetvényt Magyarországon 1920-as évek közepén, Bittera Gyula telepítette. Addig csak kolostorkertekben termesztették, vagy dísznövénynek ültették. Minden évben megrendezik a levendula-farmok fesztiváljait, ahol akár szedd magad mozgalom keretén belül szedhetjük le magunknak ezt az értékes gyógy- és fűszernövényt. Itt levendulás termékek is kaphatóak.

Felhasználása a konyhában:

A méltán híres provence-i fűszerkeverék alkotóeleme is a levendula, és itt inkább a leveleket használják kis mennyiségben intenzív aromája miatt. Nagyon jól harmonizál a bazsalikommal, oregánóval.

Az angolok Mary Grey teája a bergamott olaja mellett levendula-virágot tartalmaz.

Újra fellendülőben van cukrászati felhasználása, a fehér tortákra szórt halvány kékes-lilás virágok csodálatos látvány nyújtanak élvezeti értékük mellett. Másik kedvelt felhasználási területe a macaron, ahol az íz mellett a színe is domináns.

Próbáljuk ki a levendulás-cukor készítését, és egy délutáni teába téve megpihenhetünk, ellazulhatunk, akár egy stresszes nap után is.

Íze: pikáns, aromás

Energiája: hűtő

Emésztés utáni íze: pikáns

Tüzet enyhén növeli, vizet csökkenti, szelet fokozza.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .