Krumplis pogácsa

- 300-500 g liszt, amennyit felvesz
- 500 g krumpli
- 150 g vaj
- 3 evőkanál zsíros tejföl
- 25 g friss élesztő
- 1 nagy csipet cukor
- 1-2 teáskanálnyi só
- tojás a kenéshez
- opcionálisan köménymag, sajt a szóráshoz
Főzzük meg a krumplit héjában, hámozzuk meg, és melegen törjük át, vagy reszeljük le.
A tejfölt langyosítsuk meg, és keverjük bele az élesztőt, és szórjuk rá a csipetcukrot.
A lisztet szitáljuk át a sóval, készítsünk a közepébe egy kis mélyedést, és öntsük bele a felfutott élesztőt.
Gyúrjuk össze, és pihentessük fél-egy órán át, majd nyújtsuk ki, rácsozzuk be a tésztát.
Szaggassuk ki a pogácsákat, tegyük sütőlemezre, és a tetejüket kenjük meg felvert tojással.
Megszórhatjuk még egy kis köménymaggal, sajttal, tehetünk a tojáshoz egy csipet füstölt pirospaprikát.