Kódus-kalács (üres foszlós kalács)

Kódus-kalács (üres foszlós kalács)

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Hozzávalók:

  • 500 g liszt (BL 80 kenyérliszt, vagy rétesliszt)
  • 1 tojás
  • 2 tojás sárgája
  • 50 g vaj
  • 30 g élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só

A tejet langyosítsuk meg, tegyük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. A lisztből vegyünk el egy marékkal, és szórjuk bele az élesztős tejbe, és várjuk meg, amíg megkel.

A többi lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, és a vajat olvasszuk fel.

A liszt közepébe készítsünk fészket, üssük bele az egész tojást, és egynek a sárgáját.

Öntsük rá a megkelt kovászt, és dagasszunk belőle fényes, hólyagos, lágy tésztát.

Ha már szépen összeállt, a táltól elvált, akkor apránként dolgozzuk bele az olvasztott vajat is. (A vaj ne legyen forró, csak kézmeleg).

Tegyük meleg helyre és kelesszük kb. fél órán át.

Ha megkelt, vágjuk annyi részre, ahány ágból a kalácsunkat fonni szeretnénk. (3 vagy 5 ágú)

Fonjuk meg a kalácsot. Készíthetünk több kisebb kalácskát is.

Tegyük tepsibe, vagy sütőlapra, és takarjuk le, hagyjuk kelni még egy fél órát.

Ha újra megkelt, – én csak ekkor szoktam a sütőt bekapcsolni, és előmelegíteni – a második tojás sárgájával kenjük le a kalácsot, és süssük közepes lángon tűpróbáig, hogy szép piros legyen kívülről, de süljön rendesen át

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..