Klasszikus farsangi fánk Ínyesmester szerint

Klasszikus farsangi fánk Ínyesmester szerint

Ha tetszett a cikk osszd meg!

  • 500 g rétesliszt
  • 6 tojás sárgája
  • 60 g olvasztott, langyos vaj
  • 50 g porcukor
  • 4 deci tej
  • 1 evőkanál rum
  • 20 g friss élesztő
  • zsír (olaj) a sütéshez
  • baracklekvár a kínáláshoz

A fánkkészítés legnagyobb titka, hogy minden alapanyag szobahőmérsékletű legyen, így a fánk hozzávalóit a készítés előtt készítsük ki, és hagyjuk állni 2-3 óráig. Vagy tegyük a radiátorra, vagy a langyos sütőbe. Evvel kicsit gyorsítunk a folyamaton. Vigyázzunk arra is, hogy a zsírszag ellen se nyissuk rá az ablakot a fánkokra, mert megfáznak, és nem lesz levegős, könnyű a tészta, és megszívja magát zsírral.

Az élesztőt futtassuk fel langyos, picit cukros tejben.

A lisztbe keverjük bele a porcukrot, és a csipet sót, majd adjuk hozzá a tojássárgákat, a felfuttatott élesztőt, a rumot és az olvasztott vajat, majd annyi langyos tejjel verjük fakanállal a tésztát, amíg fényes, lágy tésztát nem kapunk. Takarjuk le egy lábassal.

Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki lisztezett deszkán, és fánkszaggatóval szaggassuk ki, majd takarjuk le újra a tésztát, és hagyjuk a duplájára kelni.

Forrósítsuk fel a zsírt, annyit, hogy a fánkok tudjanak majd úszni, majd egyszerre csak 3-4 darabot tegyünk a lábasba sülni, hogy a zsír meleg maradjon, és nem hűljön hirtelen le.

Az első odalát fedő alatt süssük, majd 2-3 perc múlva fordítsuk meg, és most már fedő nélkül süssük meg a másik oldalát – így szel körben egy világos szalag a fánk derekán.

Van, aki a fánkokat benyomja a hüvelyk és mutatóujjával, és tálaláskor ebbe a lyukba teszi a lekvárt. A lekvárt minden esetben kicsit melegítsük fel, mert a fánk nem szereti a hideg dolgokat. A lekvárt meg szokták bolondítani egy-két evőkanálnyi barackpálinkával is – vigyázzunk, hogy ilyen esetben gyerekeknek ne ebből a lekvárból adjunk!!!

Ha tetszett a cikk osszd meg!



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..