Kisasszony napja

Kisasszony napja

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Fecskehajtó Kisboldogasszony napja-szeptember 8

A római katolikus egyház Szűz Mária születésnapját ünnepli ezen a napon. Mária Betheszda-fürdő mellett született Jeruzsálemben. A hagyomány szerint ezen a napon szentelték fel azt a templomot, amit édesanyja, Szent Anna tiszteletére emeltek a születés helyén, és még ma is áll. A legenda szerint Mária születésének éjszakáján keletkezett a taliga-virág, más néven a hunyor.

Az hívő asszonyok „Mária jelenést” remélve a szabadban, a határba kigyalogolva várták a napfelkeltét. Azt tartották, hogy az arra érdemesek megpillanthatják a nap első sugarainál Kisasszonyunkat.

A nap fecskehajtó jelzője arra utal, hogy ezen a napon kezdenek készülődni a költöző madarak is, hogy megkezdjék ősz vándorlásukat melegebb éghajlatra.

Néphagyomány szerint ezen a napon a nőknek, nem volt szabad dolgozni, különösen fonni volt tilos; mivel ez a nap „asszonyi dologtiltó nap”volt.

Magyarországon kedvelt búcsú nap. Az ünnepségen játszott játékok és desszertek jeles darabja a dió volt, hiszen e napon kezdték a dióverést is. Így diós süteményekben nem volt hiány, a gyerekek meg diógurító versenyt, arany dió kereső versenyt játszottak.

Ha ezen a napon esik az eső, esős ősz várható – tartja a népi megfigyelés.

A hegyekben élő szőlős gazdák is reménykedtek benne, hogy Kisasszony nap hajnalán nem fog fagyni, mert akkor az hosszú, meleg ősz várható, ellenkező esetben hideg és rossz szőlőtermés:

“Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek.
Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

Az őszi gabona-vetést is ezen a napon kezdték meg, hagyomány volt az elvetendő búzát Kisasszony napján kiteríteni hajnalban a szabad ég alá, hogy a hajnali harmat által a Jóisten megszentelje azt, hogy bőséges termést hozzon, és ne üszkösödjön meg. Úgy mondták, hogy „harmatra tették”. A kiürült vetőzsákot pedig magasra dobták, hogy a gabona is nagyra nőjön.

 

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .