Két asszony köze

Két asszony köze

Ha tetszett a cikk osszd meg!

Két asszony közének a Nagyboldogasszony (augusztus 15.) és Kisboldogasszony (szeptember 8.) közötti időszakot nevezzük.

A népi kalendáriumban a “két asszony köze” közötti időszak varázserejűnek számít, kimondottan szerencsés időszaknak tekintették különösen az asszonyi munkában tartották fontosnak. Nagyboldogasszony napja, és Kisasszony napja is dologtiltó nap, a két tiltás között viszont nagyon sok asszonyi tevékenységnek volt itt az ideje.

Termékenységvarázsláshoz kapcsolódik az a szokás, hogy ilyenkor ültették a tyúkokat, hogy jó tojók legyenek és az összes tojásukat kiköltsék. Az ebben az időszakban tojt tojásokat összegyűjtik, mésszel leszórják, mert úgy vélik, hogy sokáig eláll. „Ez a két asszony közi tojás.”

Ekkor kellett szedni a gyógyfüveket, amiket megszenteltettek, és különböző szertartásokhoz használták. Az egyik legfontosabb gyógynövény a komlótoboz volt, hiszen régen a kenyérsütéshez használt kovász egyik elengedhetetlen kelléke volt.

A kopácsi halászok ekkor szedték a gyékényt.

A két Boldogasszony köze a magyar nyelvterületen általános hiedelem szerint a téli holmik, ruhafélék szellőztetésének az ideje, hogy a moly ne essen beléjük.

Zagyvarékason úgy vélték, hogy kétasszony között ki kell szellőztetni a búzát, hogy ne legyen dohos, ne essen bele a zsizsik.

 

Ha tetszett a cikk osszd meg!Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .